eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma
Tűzoltók a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott utcában Liszóban, ahonnan az ott élőket kitelepítették 2020. július 25-én. Az előző nap este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, több családot kitelepítettek.
Nyitókép: MTI/Varga György

Gátszakadástól tartanak a Zala megyei Surdon, utakat zártak le Somogyban

Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki Surdon, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a település központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt.

Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a Zala megyei Surdon, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a település központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt. A megyében közúti hidakat mosott el a víz, ezért egy település megközelíthetetlenné vált.

A nagy esőzés miatt belvízzel elöntött ház, ahonnan az ott élőket kitelepítették Liszóban 2020. július 25-én. Az előző nap este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, több családot kitelepítettek.
MTI/Varga György
A nagy esőzés miatt belvízzel elöntött ház, ahonnan az ott élőket kitelepítették Liszóban 2020. július 25-én. Az előző nap este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, több családot kitelepítettek. MTI/Varga György

Kanász János surdi polgármester (független) arról számolt be, hogy a péntek este óta tartó intenzív esőzés miatt 80 pincét elöntött a víz, sok helyen akár másfél méteres magasságig, de az utcákon is majdnem derékig érő vízben gázoltak. Már éjszaka számos házból ki kellett menteni az állatokat a mindent elöntő belvíz miatt.

Víz folyik ki a nagy esőzés miatt megtelt tó gátjának teteje felett a Zala megyei Surdon 2020. július 25-én. Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a településen, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a község központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt.
MTI/Varga György
Víz folyik ki a nagy esőzés miatt megtelt tó gátjának teteje felett a Zala megyei Surdon 2020. július 25-én. Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a településen, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a község központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt. MTI/Varga György

A település központjában lévő tó szombatra annyira megtelt, hogy több helyen lyukak keletkeztek a gátfalon, de a gát tetején is átfolyik a víz.

Kritikus az állapota, nagy az esélye annak, hogy a védmű átszakad, ezért felkészültünk arra, ha embereket kell kitelepíteni

- jelezte a polgármester. Hozzátette, hogy megnyitották a kultúrházat, ahová élelmiszert és innivalót szállítottak. A falubusz már kora délután készenlétbe állt, hogy elszállítsa azokat, akik ezt igénylik, illetve figyelmeztették a környékben élőket, készüljenek arra, hogy esetleg el kell hagyniuk a házaikat. Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: megelőző intézkedésként döntöttek úgy, hogy Surdon négy házból hét embert telepítenek ki a polgármester és a helyi közbiztonsági referens koordinálásával.

Lezárt utak Somogyban és Zalában is

Az Útinform arról adott tájékoztatást, hogy a Zalaszentjakab és Kisfakos közötti úton, a 3-as kilométernél a Malomárok hídját elmosta a víz, emiatt Miháld megközelíthetetlenné vált. A Nemesdéd és Miháld közötti úton, a 4-es és a 7-es kilométer közötti hidat szintén elmosta a hirtelen lezúduló víztömeg, az utat ezért lezárták, de Nemesdéd még megközelíthető.

A katasztrófavédelm gépjárműve és egy terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton, a Somogy megyei Porrogszentkirály közelében 2020. július 25-én.
MTI/Varga György
A katasztrófavédelm gépjárműve és egy terepjáró halad a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott Csurgót és Gyékényest összekötő úton, a Somogy megyei Porrogszentkirály közelében 2020. július 25-én. MTI/Varga György

Több utat is le kellett zárni Somogyban szombaton az esőzés miatt kialakult vízátfolyások miatt - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. Azt írták, hogy teljes szélességében zárva van a 68-as számú főút a 60-as kilométerszelvénytől a Tapsonyi elágazásig, valamint az 51-es kilométerszelvénytől Segesdig. A 61-es számú főút 157-es kilométerszelvényében Terebezd-puszta térségében félpályán haladhat a forgalom, a Nagybajom és Böhönye közötti útszakaszt viszont teljes hosszában lezárták. A rendőrség a forgalmat a környező utakra tereli, egyúttal arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokat lehetőleg kerüljék el.

Több vasútvonalon is korlátozások vannak

A Mávinform azt írta: továbbra is pótlóbuszok járnak felsővezeték-szakadás miatt Gyékényes és Somogyszob között, valamint Nagykanizsa és Zalakomár között, ahol Zalaszentjakab állomáson a vízátfolyások miatt nem lehetséges a vonatközlekedés.

Nagykanizsa és Gyékényes között a vonatok egy része dízelmozdonyokkal közlekedik, de több járat utasait szintén pótlóbuszok viszik ezek a szakaszon. A Szombathely-Nagykanizsa vonalon Újudvar állomáson egy vágányon már újraindult a vasúti forgalom. A Mávinform tájékoztatása szerint a korábbi korlátozások miatt a balatoni vonalakon több vonat késéssel közlekedik.

A Volánbusz közlése szerint a heves esőzések miatt a Zala megyei Kisrécse és Nagybakónak megközelíthetetlen, ezért a Nagykanizsa-Nagyrécse-Kisrécse-Nagybakónak útvonalon közlekedő járataik nem érintik a két települést. A Pat, Sand és Miháld térségében keletkezett útkárok miatt a Nagykanizsa-Miháld-Zalakaros útvonalon közlekedő járataik csak Nagykanizsa és a miháldi orvosi rendelő között járnak.

Autóból mentett emberek, elöntött pincék

Óvári Timót, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a tűzoltók pénteken horgászoknak segítettek a Desedai Arborétumban, ahol a víz nagy mennyiségű földet vitt az útra, ellehetetlenítve a közlekedést.

Szombaton a legtöbbször Segesdre kellett vonulniuk, ahol helyi és nagyatádi önkéntesekkel pincékbe, házakba befolyt vizet kellett szivattyúzniuk.

Vésén és Böhönyén lakóépületekből, Segesden autóból mentettek embereket,

Csurgón homokzsákokkal akadályozták meg, hogy a halastó vize kilépjen a medréből. Böhönyén a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagjai mentettek meg egy kerékpárost, akit elsodort a víz, de egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×