INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

hősök tere

városliget

közlekedés

autómentes

Kutyáját sétáltatja egy gazda a Városligetben 2019. április 10-én. A Kutyás élménypark tavalyi átadásával több mint 5 ezer négyzetméterrel nőtt a park zöld területe és bővült a kutyázási lehetőségek sora, a városligeti kutyázás szabályai azonban nem változtak, a park teljes területe továbbra is szabadon használható, az elkerített területek kivételével.

Bejelentés: autómentes lesz a Városliget és a Hősök tere

Infostart

A Petőfi hídihoz mérhető forgalmú Kós Károly sétányon sem lehet majd áthaladni gépjárművel.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója péntek reggel a Facebookon terjedelmes, infografikával ellátott posztban közölte, hogy a Budapest történelmi parkját kettészelő Kós Károly sétányon, amely ma akkora forgalmat visz, mint a Petőfi híd, nem lesznek többé autók.

"A Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével működő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) javaslatát elfogadva a kormány most úgy döntött, hogy a Kós Károly sétányt lezárja az autóforgalom elől és a Városligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adja át" - szól a közlés.

A Városliget autómentesítésének terveit a városvezetés és a kormány egyetértése alapján a Budapest Fejlesztési Központ készíti elő, Fürjes Balázs államtitkár irányítása mellett.

Vitézy Dávid az InfoRádiónak az átalakítással kapcsolatban elmondta, egy olyan megoldásról van szó, amelyben a kormány és a főváros egyetért, de nem is áll önmagában, hiszen az M3-as autópálya mentén nagy vasútfejlesztés zajlik, aminek köszönhetően 2022-re sokak számára versenyképes lesz errefelé autó helyett a vonatot választani.

Vitézy Dávid részletesebben is írt a ligeti közlekedési változásokról:

  • csúcsidőn kívül az Állatkerti körút is autómentes lesz (két-három évvel a parkrehabilitáció végét követően)
  • ugyanígy a Hősök tere is (a trolibuszoknak szabad az út) a Dózsa György úti oldalt kivéve
  • vége a ligeti felszíni parkolásnak az állatkerti szakaszt kivéve
  • új, 1500 helyes P+R parkoló létesül az M3-as felől érkező autók számára a Kisföldalatti végállomásánál (a Felvonulási téri mélygarázson kívül)
  • új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdi meg a BFK a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalában, így a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött átívelő felüljárón a Béke térig. Az új felüljáró összeköti Zuglót Angyalfölddel, tehermentesítheti a Hungária körutat és segíthet az M3-as autópályáról érkező forgalomnak az autók elől elzárt Városliget elkerülésében. Az új villamoskapcsolat pedig a 3-as villamos-körgyűrű folytatását jelenti majd Angyalföld felé.

Hatvan éve született az a döntés, hogy az M3-as autópálya bevezető szakasza a Városliget közepén vezessen keresztül, így... Közzétette: Vitézy Dávid2020. július 17., péntek

Nyitókép: Kutyáját sétáltatja egy gazda a Városligetben 2019. tavaszán. MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Vitézy Dávid a Városliget forgalmáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018