INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

nemzeti konzultáció

kérdőív

frakció

kérdés

nemzeti választási bizottság

Kézbesítő nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdődött a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg.

Döntött az NVB a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről

Infostart / MTI

A frakciók kérdéseit szerették volna látni a szétpostázott íveken.

Nem hitelesítette a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A Németh Eszter magánszemély által benyújtott kérdés azt célozta, hogy nemzeti konzultációt "kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan".

  • Az NVB többségi döntéssel úgy ítélte meg, hogy a nemzeti konzultáció a kormány egyik kommunikációs eszköze, így az nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kezdeményezni.
  • Emellett az NVB szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

Atlétikai stadion, szájmaszkviselés

Az NVB megtagadta Kassai Dániel magánszemély kérdésének hitelesítését is, amely arra irányult, hogy 2023. január 1-ig a soroksári Duna-ág mellett ne épüljön meg az atlétikai stadion.

A bizottság többségi döntése szerint a kérdés nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének, mert kérdést a Kúria korábban már hitelesítette, a benyújtó 40 ezer aláíró ívet kért, azonban mégsem kezdte meg az aláírásgyűjtést. Továbbá a kérdésben szereplő korábbi helyesírási hibát is fenntartva (soroksári helyett "sorogsági") nyújtotta be a kérdést az NVB-nek.

Az NVB nem hitelesítette Ákos Zoltán magánszemély kérdését sem, amely azt célozta, hogy Magyarországon a "vészhelyzeten" kívüli időszakban ne legyen kötelező a szájmaszk a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön. A bizottság egyhangú döntése alapján a kérdés a többi között nem felel meg az egyértelműség követelményeinek.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018