eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A digitális távoktatás keretében előírt történelem feladatokat oldja meg táblagépei előtt egy gimnazista fiú sződligeti otthonában 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A magyar lányok felét, a fiúk negyedét zaklatták már az interneten

A magyar fiatalok több mint harmada nem fordul felnőtthöz, ha internetes zaklatás áldozatává válik – a többi között ez derült ki az UNICEF friss felméréséből.

A megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csúfolták már az interneten – ismertette Kordos Szabolcs, a UNICEF Magyarország kommunikációs tanácsadója az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Generali a Biztonságért Alapítvány Nem vagy egyedül elnevezésű kampánya keretében végzett felmérés eredményeit.

"A lányok 55, a fiúk 27 százaléka pedig arról számolt be, hogy zaklatásnak is volt már kitéve"

– mondta a tanácsadó, hozzátéve, hogy ez igen magas szám. Jól mutatja, hogy aki az online térben mozog, az ki van téve ennek a veszélynek.

A fiatalok tartanak attól, hogy a felnőttekhez forduljanak a problémáikkal, akkor is, ha zaklatásról van szó. "A résztvevők 34 százaléka válaszolta azt, ha találkozik ezzel a problémával, akkor nem értesíti róla felnőtt ismerősét, legyen szó családtagról vagy tanárról" – mondta Kordos Szabolcs. Ez igen komoly probléma, és szerinte a felnőtteknek is van felelősségük.

"Beszélgetni kell a gyerekekkel, fiatalokkal ezekről a témákról,

támogatni kell őket, ha a baj van, és nem szabad elbagatellizálni ezt a kérdést, nem szabad azt mondani, hogy ne foglalkozz vele, semmiség. Mert ez nem semmiség, az ő életében ez igen komoly probléma lehet, amelynek akár tragikus hatásai is lehetnek" – tette hozzá Kordos Szabolcs.

A megoldás ezekben az esetekben is a kommunikáció – emelte ki a tanácsadó. Szerinte fel kell készíteni a gyerekeket ezekre a helyzetekre, valamifajta szabályrendszert le kell fektetni, legalábbis tanácsokat kell nekik adni, hogyan védhetik ki ezeket a támadásokat. "Például azzal, hogy nem küld magáról fotókat, nem áll szóba ismeretlenekkel, nem csúfol másokat" – tette hozzá. A tanácsadó szerint ha már megtörtént a baj, szakemberhez kell fordulni.

A Kék-Vonal 116-111-es ingyenesen hívható telefonszámán az áldozatok és azok családtagjai is segítséget kaphatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×