eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: pexels

Társasházi csalás terjed, így lehet kivédeni

Felújítási és korszerűsítési munkálatokra hivatkozva próbálkoznak átveréssel, fontos résen lenni.

Ismeretlen ember kopog be és felújítási, korszerűsítési munkálatokra ad egy vonzónak tűnő árajánlatot, arra hivatkozva, hogy a gondnok vagy a közös képviselő megbízásából jár el. Ez a csalás nem újkeletű, de még mindig sokan az áldozatául esnek. A tudnivalókat a D.A.S. JogSzerviz szakértője foglalta össze az Origónak.

Bálint Boglárka kifejtette: a csaló sokszor azt állítja, hogy a társasházban már mindenki megrendelte a munkálatokat rajtunk kívül. Az ajánlatról rögtön dönteni kell, ez egyszeri és kihagyhatatlan lehetőség. Konkrét, egyedi szerződést, szerződés tervezetet ugyan nem tudnak adni, de az ajánlat elfogadása esetén, bizonyos összeget előlegként meg kell fizetni. Ennek átvételéről adnak írásbeli bizonylatot, amin akár még feltüntetik a vállalt kivitelezési munkát, annak határidejét, illetve a teljes összeget is.

Két lehetőség

Ezek után a csaló vagy eltűnik a pénzzel, vagy ugyan elvégzi a vállalt munkákat, esetleg azok egy részét, ám azok minőségében nincs túl sok köszönet.

Az első eset büntetőjogi szempontból értékhatártól függően csalásnak vagy tulajdon elleni szabálysértésnek minősülhet. Ha feljelentést teszünk és a rendőrség nyomozása során megállapítja az elkövető kilétét, akkor az átadott pénz visszatérítését lehet követelni.

A második eset már a polgári jog területére tartozó kérdés. Az ilyen átverések mögött gyakran egy-két évig fenntartott, tényleges vagyonnal nem rendelkező cégek állnak, sokszor külföldi vagy hajléktalan tulajdonossal. Így lenne kivel szemben jogi úton fellépni, de kérdéses, hogy egy évekig tartó polgári peres eljárás után egyáltalán megtérül-e a minket ért kár, a jogi eljárás költségeiről nem is beszélve.

Mit tehetünk?

  • Célszerű gyanakvónak lenni akkor, ha valaki csak így felbukkan, nagyszerű és kihagyhatatlan ajánlattal keres meg minket, amelyről ott és akkor kell dönteni. Ne engedjünk a nyomásnak és kérjünk időt az ajánlat megfontolására.
  • Amennyiben a gondnokra, közös képviselőre hivatkoznak, keressük fel őket is. A legtöbb esetben ekkor ki is derül, hogy nem is tudnak az említett felújítási munkákról.
  • Előleget, foglalót ne adjunk át a felekre és az adott helyzetre szabott, írásbeli szerződés nélkül. Ennek nemcsak a felek adatait, hanem a vállalt munkát, annak végösszegét, illetve a munka elvégzésének határidejét is tartalmaznia kell.
  • Ha a munkát cég vállalta el, akkor annak a személynek az aláírása szerepeljen a szerződésen, aki jogosult a cég nevében jognyilatkozatot tenni. Nyugodtan kérjük el akár a másik fél személyi okmányait.
  • Figyeljünk arra, hogy az általunk előlegként adott összeg miként került feltüntetésre a szerződésben. Ha az összeg felmérési díjként vagy energetikai tanúsítvány elkészítéséért fizetendő díjként szerepel, kezdjünk el gyanakodni.
  • Szerződés aláírása előtt szintén érdemes az elektronikus cégnyilvántartásban utánanézni, hogy a cég valóban létezik-e, nem áll-e felszámolás, kényszertörlés alatt. Minél több adatot tudunk meg a cégről, annál jobb.
  • Ha munkálatok zajlanak a lakásban, de azok minőségével nem vagyunk elégedettek, ezt azonnal a helyszínen jelezzük, lehetőleg írásban rögzített jegyzőkönyvvel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×