eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Havi egy szabadnapot és 12 órás munkaidőt hozhat egy válság utáni javaslat?

A Vasas Szakszervezeti Szövetség bújtatott kizsákmányolástól tart.

A munkáltató kérelmére a válasághelyzet után lehetségessé válik, hogy nemzetbiztonsági szempontból fontos új munkahelyteremtő beruházások esetén a munkaidőkeret vagy elszámolási időszak akár 24 óra is legyen - figyelt fel korábban egy törvényjavaslatra a Portfolio.

A portál most azt is megtudta, hogyan reagál a javaslatra a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetése.

"A feltételek nem világosak, rugalmasan értelmezhetők. (...) Eddig azt hallottuk, a hosszú keret megvédi a munkahelyeket, most azt is, hogy munkahelyteremtő eszköz, miközben mi nem gondoljuk, hogy egyes munkahelyeket kizárólag akkor hoznának létre, ha lehetőség van az új munkavállalókat 24 hónapos keretben vagy elszámolási időszakkal foglalkoztatni."

A szabályozás lehetőséget ad arra, hogy például

  • havonta egy pihenőnap legyen
  • napi 12 órás legyen a munkaidő - hosszú távon, túlórapótlék nélkül.

A Vasas rámutat arra is, hogy aki most nem végez munkát, annak "negatív órái", vagyis tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, ha munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba akar menni, vagyis az intézkedéssel a munkáltató a munkavállaló kárára spórolhat túlórapénzen, ami viszont "kizsákmányoláshoz" eredményez összességében.

A szakszervezeti szövetség szerint ez a törvény ráadásul szembemegy egy 2003-as uniós irányelvvel, amely kimondja, hogy a referencia-időszak nem lehet több egy évnél. Emiatt a korábbi túlóratörvény kapcsán a Magyar Szakszervezeti Szövetség az Európai Bizottsághoz is fordult.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×