eur:
394.95
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Havi egy szabadnapot és 12 órás munkaidőt hozhat egy válság utáni javaslat?

A Vasas Szakszervezeti Szövetség bújtatott kizsákmányolástól tart.

A munkáltató kérelmére a válasághelyzet után lehetségessé válik, hogy nemzetbiztonsági szempontból fontos új munkahelyteremtő beruházások esetén a munkaidőkeret vagy elszámolási időszak akár 24 óra is legyen - figyelt fel korábban egy törvényjavaslatra a Portfolio.

A portál most azt is megtudta, hogyan reagál a javaslatra a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetése.

"A feltételek nem világosak, rugalmasan értelmezhetők. (...) Eddig azt hallottuk, a hosszú keret megvédi a munkahelyeket, most azt is, hogy munkahelyteremtő eszköz, miközben mi nem gondoljuk, hogy egyes munkahelyeket kizárólag akkor hoznának létre, ha lehetőség van az új munkavállalókat 24 hónapos keretben vagy elszámolási időszakkal foglalkoztatni."

A szabályozás lehetőséget ad arra, hogy például

  • havonta egy pihenőnap legyen
  • napi 12 órás legyen a munkaidő - hosszú távon, túlórapótlék nélkül.

A Vasas rámutat arra is, hogy aki most nem végez munkát, annak "negatív órái", vagyis tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, ha munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba akar menni, vagyis az intézkedéssel a munkáltató a munkavállaló kárára spórolhat túlórapénzen, ami viszont "kizsákmányoláshoz" eredményez összességében.

A szakszervezeti szövetség szerint ez a törvény ráadásul szembemegy egy 2003-as uniós irányelvvel, amely kimondja, hogy a referencia-időszak nem lehet több egy évnél. Emiatt a korábbi túlóratörvény kapcsán a Magyar Szakszervezeti Szövetség az Európai Bizottsághoz is fordult.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×