eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt meghívásos alapon, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien magánháztartásban élők.
Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Operatív törzs: nemzeti oltóanyaggyár jön létre

A közös, szabadtéri sportoláskor továbbra is be kell tartani a védőtávolságot, a játszóterek még nem nyithatnak ki - pénteki bejelentések.

3178-ra nőtt péntekre a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ez mindössze 28 fős növekmény, a halottak száma viszont 9-cel nőtt, 392-re. 865-en felépültek, az aktív esetek száma 1921. Ezen adatok ismeretében állt kamerák elé pénteken is az operatív törzs triója, a hét utolsó hétköznapján.

Mindenekelőtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár - az oktatási akciócsoport vezetője - adott tájékoztatást az érettségizés folyamatáról.

Elmondta, már csak kis létszámú vizsgák jönnek május 21-ig, semmilyen fennakadás nem volt, ezért hangot kell adni annak, hogy minden rendben történt eddig. Szerinte az ellenzék hiszterizálta a várható körülményeket, miközben a járvány lecsendesedett, a kollégák nem bojkottáltak, a diákok nem mondták le a vizsgázást, a védőeszközök pedig rendelkezésre álltak.

"Örülök annak, hogy

nem engedtünk a szirénhangoknak,

jó döntést hoztunk" - nyomatékosította, majd köszönetet mondott az érettségizőknek, a felkészítő tanároknak és az intézményvezetőknek is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a számok ismertetését követően bejelentette, hamarosan eléri a százezret a mintavételek száma, és immár negyedik napja csökkenőben van az új, igazolt fertőzöttek száma.

Bejelentette továbbá, hogy együttműködési megállapodást kötött az Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem a

nemzeti oltóanyaggyár

létrehozatala ügyében, ennek lesz köszönhető majd a nemzeti függetlenség az oltóanyag beszerzése tekintetében; ezt a problémát egyébként, mint hangsúlyozta, a kormány már 2018-ban felismerte.

Előrelépésként bejelentette,

a gyógyszertárakban elérhetővé vált az FFP-1-2-3 szájmaszk,

aki szeretne, vehet ilyet.

A hétvégével kapcsolatban jelezte, bár 28 fok lesz vasárnap a meteorológusok szerint, de ez ne csábítson senkit strandolásra.

A vendéglátásról külön szólt: a meleg vizes létesítményeket úgy kell újranyitni, hogy a Legionella-baktérium ne kerülhessen a levegőbe. Erről részletesebben ITT írtunk. A meleg, langyos vízzel terjedő baktérium elkerülése végett át kell öblíteni a rendszereket, magas hőmérsékleten, amennyiben sokáig nem volt használatban egy tartály, akkor le kell engedni az egész vizet, majd hősokkot kell alkalmazni, többszöri meleg- és hideg vizes öblítéssel.

Csoportos rendezvények - mint aláhúzta - továbbra sem tarthatók.

A kerthelyiségekben gyakran, naponta többször kell takarítani, papírtörlőket és fertőtlenítőket kell kihelyezni, a távolságtartás szabályait pedig mindenki tartsa be - kérte.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a tájékoztatón elmondta, négyheti készletet kapnak az idősotthonok egyéni védőfelszerelésekből, de mindenki más is kap az eszközökből. Közben viszont át kell térni a "felelős eszközgazdálkodásra", amit a kórházparancsnokok és intézményparancsnokok ellenőriznek.

A határokról elmondta: a munkatársak gyorsan és szakszerűen dolgoznak, Nagylaknál, Röszkénél és Csanádpalotánál van várakozás, nagyon

nagy a nyomás az osztrák határon,

naponta 13 ezer ember beléptetését kell elvégezni, de senkinél sem merül fel, hogy koronavírusos.

Összesen eddig 1580 személy szegte meg a hatósági házi karantén szabályait, a kijárási korlátozások megszegőivel szemben 100 feljelentéssel kellett élni.

Kérdések

- Mikor dől el, hogy augusztus 15. után megtarthatók-e az 500 fő fölötti rendezvények is?

- Minden enyhítéskor figyelni kell azok hatását, ezt a munkát végezzük most is nap mint nap, az eredmény függvényében tudunk további javaslatot tenni. Várhatóan augusztusban, ha még fennáll a helyzet, ugyanígy fogjuk majd a javaslatunkat megtenni.

- Hogyan zajlik az elektronikus karantén-ellenőrzés?

- Mindenki esetében lehet ezt a rendszert alkalmazni, de csak az érintett személy háromszori beleegyezésével. Két előnye van a rendszernek: az ellenőrzési feladatok csökkennek, így több erő jut a közutakra.

- Mi alapján született döntés arról, hogy ki kap PCR-szűrést egészségügyi beavatkozás előtt?

- A szakmai kollégiumok döntöttek erről a minisztérium kérésére.

- Mi alapján lehet majd kimondani, hogy a járvány véget ért?

- A járványgörbét kell figyelni. Egyik alapvető mutató az új fertőződések száma. Azonban a fokozatos felszabadítások szoros kontrollját minden nap elvégezzük, hogy van-e további hatása a lazításoknak. Egy-egy módosítás eredményét általában két hét múlva érzékeljük, mert ennyi a lappangás.

- Mennyi fertőzött van a Pesti úti otthonban, mik a fejlemények?

- 303 pozitív gondozott van, a pozitív ápolók száma 26 fő, 41-en hunytak el, jelenleg 60 gyógyultat tartunk nyilván.

- Mire érdemes a hétvégén odafigyelni a szabad téri tevékenységek során?

- Nincs túl sok újdonság, be kell tartani a távolságtartást, az egy háztartásban élők közösen bárhová mehetnek, viszont ismeretlen státuszúakkal csak távolságtartással lehet találkozni,

a távolságtartást a sportoláskor is be kell tartani.

- A megnőtt laborvizsgálatok száma azért van-e, mert belevesznek más vizsgálatokat?

- Nem.

- Szabad játszótérre menni a gyerekes családoknak Budapesten és Pest megyében is?

- Mivel a gyermekek egészségmegőrzése érdekében is fontos a mozgás, elhagyhatják a lakást így a családok, de a játszótereken nem tarthatók be a védelmi szabályok, ezért az önkormányzatok általában zárva tartják a játszótereket.

- Miért indult meredeken felfelé a gyógyultak száma május 4-én?

- Ez a járvány dinamikájából adódik. A fertőzöttek már nem sokasodnak, a gyógyultak viszont igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×