eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor: nem lesz olyan ember, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól

A kormányfő az azonnali kérdések órájában válaszolt az ellenzéki képviselőknek.

Az azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők a parlamentben találták meg kérdéseikkel Orbán Viktor miniszterelnököt.

Elsőként közülük - az Index tudósítása szerint - a jobbikos Jakab Péter ajánlotta a kormányfő figyelmébe, hogy a korlátlan felhatalmazás korlátlan felelősséggel is jár, például az eddigi 51 ezer munkanélküli sorsáért. Azt is felvetette, ki lehetne vetni az elmúlt években meggazdagodott kormányközeli vállalkozók számára valamilyen különadót, ebből lehetne a munkahelymegmentésre áldozni.

Orbán Viktor azt válaszolta, a Jobbikot "kilóra megvették", ha szeretnének közadakozni, "beszéljék meg a gazdáikkal", illetve "újdonsült szövetségeseikkel, a vörös bárókkal" beszéljenek;

"a Jobbik már ballik".

A szocialista Mesterházy Attila szurkol, hogy sikeresen védekezzen a kormány, de itt az esély az ország újratervezésére is, az önellátás irányába, majd azt tudakolta, mit gondol erről a miniszterelnök.

A kormányfő válaszában azt mondta, "zavarban van", amikor ilyeneket hall, és kifejezte, a kormányzó párt és a kormány készen áll arra, hogy az ellenzéki párttal egyeztessen és érdemi párbeszédet folytasson a magyar gazdaságpolitika jövőjéről, és megfontolandónak nevezte Mesterházy Attila azon javaslatát, hogy álljon fel valamilyen "jövőbizottság", amely a lehetséges intézkedések kockázatát is elemzi.

A DK-s Arató Gergely szerint a kormány nem a valódi munkanélküliségi számokról beszél, mert akkor kiderülne, hogy milyen sikertelen a kormányzás. Erre válaszul Orbán Viktor a 2010 előtti helyzetet hozta fel, amikor is 1 millió emberrel kevesebb dolgozott Magyarországon.

Keresztes László Lóránt (LMP) az álláskeresési járadék összegének és időtartamának növelése iránt érdeklődött Orbán Viktornál, aki részletesen is beszélt arról, miért nem tesz így a kormány: "Ha ez lejár,

nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ne kapna állásajánlatot munkáltatótól vagy az államtól."

A munkahelyteremtésre viszont nincs B-forgatókönyv.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivió azt tudakolta, hogyan segít a kormány például egy filmiparban dolgozó katás vállalkozón, pincéren, idegenvezetőn. Orbán Viktor elismételte: aki elveszti a munkáját, az három hónapon keresztül álláskeresési támogatást kap.

A jobbikos Steinmetz Ádám azt tudakolta, hogy

taót fel lehet-e majd felajánlani egészségügyi intézménynek.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt javasolta, a Jobbik tegyen erre hivatalos javaslatot, aztán kiderül, mi lesz.

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte Orbántól, hogy a Pesti úti idősotthon miatt a kormánysajtó "gyilkosozza" Karácsony Gergely főpolgármestert, miközben a tatabányai állami kórházban vagy a mezőszilasi állami intézményben is elterjedt a járvány, mégsem a kormányfőt teszik emiatt felelőssé. Orbán Viktor válaszában azt mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti idősotthonban történt tragédia ne uralja a belpolitikát, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyetlen intézményből került ki az elhalálozott betegek tíz százaléka. A kórházi felszerelésekről a kormányfő azt mondta: minden egyes kórházban van 10 napra elegendő készlet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×