eur:
392.84
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak. Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll - közölte az országos tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: 75 ezer négyzetmétert fertőtlenítettek a Pesti úton

Ausztria és a V4-ek járványkezelési intézkedéseit figyeli Magyarország; hazánkban lehet hiba a tesztelésekben - hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Minden eddiginél több a 24 óra alatt elhunyt koronavírusosok száma Magyarországon (16). Az új betegek száma 71, így már 1834-en vannak a regisztrált fertőzöttek. Erről is beszélt az operatív törzs szombaton, no meg az önkormányzatok újabb lehetőségéről a kijárási korlátozások szigorításával kapcsolatban.

Ruszin Romulusz dandártábornok a honvédelem képviseletében elmondta, 45 ezer négyzetméternyi belső és 30 ezer négyzetméternyi külső területet fertőtlenítettek a Pesti úti idősotthonban, 1500 liter szert használtak ehhez.

Arról is beszélt, hogy mintegy ezer katona tartózkodik külföldön, műveleti területen; köztük nincs koronavírus-fertőzött. Ahol más országok is csökkentik katonai létszámukat, ott ezt Magyarország is megteszi, ennek nyomán a héten Maliból érkezett haza egy kisebb kontingens. A katonák között nincs fertőzött, illetve a mostanság hazaszállított magyar katonák is egészségesek, jól vannak.

A dandértábornok arról is beszámolt, hogy itthon már 104 cégnél biztosítják az irányítást katonák, rendőrök. "Minket szólít a kötelesség, önök maradjanak otthon" - zárta szavait Ruszin Romulusz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a Pesti úti idősotthonban nem ért véget az intézkedés, további fertőtlenítések, vizsgálatok jönnek a helyszínen, mindenkit tesztelnek.

Beszámolt arról is, hogy az operatív törzsnek

18 olyan szociális otthonról van tudomása, ahol fertőzöttek vannak, ezekben 386 gondozott és 45 dolgozó vírustesztje lett pozitív.

Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni.

"A járvány még nem robbant be, a kiteljesedés fázisában van, ezért nagyon kell figyelni" - fogalmazott, megemlítve, hogy nőtt a kórházban ápoltak száma.

Elárulta, lehetséges hiba a tesztelés során, emiatt is vizsgálatot folytatnak, de emiatt is van minden esetben két laboratóriumi vizsgálat. Azokra koncentrálnak, akik magasabb kockázati csoportba tartoznak.

Változatlanul Budapest és Pest megye területére koncentrálódik a fertőzés nagy része, Budapest aránya már 64 százaléknál tart az érintettséget tekintve. Fejér megye a második. Folyamatosan frissülő, pontos adatok és térkép a járvány miatt indított hivatalos kormányzati portálon található.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa elmondta, 251-gyel csökkent egy nap alatt az elrendelt hatósági házi karanténok száma, ez a külföldről hazatérő karanténidejének vége miatt alakult így. 22 361 szabálysértés volt eddig a kijárási korlátozási szabályokkal kapcsolatban.

Elmondta még, hogy szombaton további 4 repülőgép jön Ferihegyre szájmaszkokkal, kesztyűkkel, izolációs ruhákkal, összesen mintegy 20 tonna védőeszköz érkezik.

Kérdések

- Mi alakítja a betegszámot területi szempontból?

- Elsősorban a népsűrűség. Ezért Budapest a leveszélyeztetettebb. Köhögéssel, tüsszögéssel nagyon könnyű átadni a fertőzést.

- Hogyan alakítják a védekezési stratégiát?

- Nézzük a gyakorlatokat világszerte, a V4-ek tapasztalatai állnak hozzánk a legközelebb, a struktúra és a történelem alapján. Ugyancsak figyeljük Ausztria tapasztalatait. Előttünk járnak a járványban 2-3 héttel.

- Várható-e, hogy minden hétvégén kapnak jogosítványokat az önkormányzatok a veszélyhelyzet végéig?

- Erről a kormány dönt.

- Ha egy család tagja fertőzött, mi alapján döntik el, hogy a többieket tesztelik-e a háztartásban?

- Ez járványügyi kérdés. Aki egy háztartásban él, nyilvánvalóan szoros kontaktusnak számít.

- Több konditerem újranyit. Lesznek-e szigorúbb ellenőrzések?

- Az üzletek korlátozott nyitvatartását a rendőrség március 16. óta ellenőrzi, eljár.

- Akik egy autóval járnak dolgozni, azokat mi védi?

- Az alaptétel az, hogy ha valakinek tünete van, ne menjen dolgozni, de sehová sem, hanem hívja a háziorvosát. Ha valakinek semmilyen tünete nincs, együtt lehet utazni, de lehetőleg az utasok a hátsó ülésre üljenek.

- A magánlaborok tesztjei 10 százalékban pozitív eredményt hoznak. Mit gondolnak erről?

- Mi nem úgy járunk el. A WHO szerint két teszt kell, 48 órára egymástól, ez alapján tesztelnek Magyarországon. A gyorstesztek azon alapulnak, hogy egy, már elkezdődött fertőzést azonosít, vagy egy lezárult fertőzést.

- Nyíregyházán a Jósa András-kórházban ápolnak koronavírusos gyerekeket. Velük maradhatnak-e a szülők?

- Bizonyos esetekben igen, de ehhez bizonyos feltételeknek meg kell felelni. A kórházban szükséges az elkülönítés lehetősége a szülő és a gyerek részére.

- Van-e maradandó károsodásos felgyógyult?

- Lehet ilyen következmény. Ez a kórokozó olyan immunválaszt vált ki a szervezetben, aminek következtében különböző anyagok nagyon nagy mennyiségben felszabadulnak a gyulladások során. A különböző szervrendszerekben ezek a következmények maradandóak lehetnek.

- Miért van szükség 39 ezer felszabadított ágyra? Olaszországban 27 ezert kezelnek kórházban.

- Mi Magyarország vagyunk, nem hasonlítgatjuk magunkat senkihez. A felkészülés rendkívül fontos, annak az elmaradása rendkívül nagy veszélyt jelentene. Olaszországban sokak számára nem jut ellátás, ezért nem feküsznek kórházban. Nem szeretnénk az olaszországiakhoz hasonló képeket látni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×