eur:
393.87
usd:
369.39
bux:
65553.18
2024. április 23. kedd Béla
A Diákhitel bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében a Kacsa utcában, egy irodaház falán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nagy változások jönnek a diákhiteleknél, íme a részletek

Májustól elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz, de megszűnik a nyelvtanulási diákhitel. Augusztus 15-től több mint duplájára emeli a kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt.

Az új termék

  • a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint,
  • míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forintos összegben

lesz elérhető.

A Diákhitel Plusz bevezetésével egyidőben a Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik.

A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású

Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak

a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

Változások a szabad felhasználású diákhiteleknél

A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató

  • május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350.000 forint értékben,
  • meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.

Külön döntött a Kormány a szabad felhasználású

Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től.

Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt igényelhetnek.

A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen.

Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

A Innovációs- és Technológiai Minisztérium (közleménye szerint a módosítások eredményeként a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének, valamint a korábban igényelt hitelösszeg utólagos módosításának határidejét a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig meghosszabbítják.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×