eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 30-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely: az önkormányzatok hozzájárulása a lehető legkevesebb

A lehető legszélesebb összefogás létrejöttét sürgette a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt a magyar társadalomban és a politikai életben egyaránt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Az ellenzék bírálta a kormány intézkedéseit, és további segítséget kért.

Hétfőn délben jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeit, és erről (is) beszélt a parlamentben napirend előtti felszólalásában Gulyás Gergely miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta,

a járvány elleni védekezés hetekig, hónapokig fog tartani;

a fertőzöttek száma ugyan nő, de a közép-európai régió és különösen Európa más országaihoz képest Magyarország jól tartja magát: az elmúlt hetek járványügyi korlátozó intézkedései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A járvány terjedése lassult, a kórházak egyelőre nem szembesülnek annyi beteggel, amennyit ne tudnának ellátni.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez egy felülről nyitott előirányzat, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy az egészségügyi védekezés költségeit a kormány ne tudja kifizetni.

  • A pártok támogatásának 50 százalékát átcsoportosítják a védekezési alapba és a helyi önkormányzatoktól a gépjárműadót irányítják át a központi költségvetésbe, ez 34 milliárd forint.
  • A pénzügyi szektortól, a bankoktól is hozzájárulást kérnek 55 milliárd forint értékben,
  • a multinacionális láncokat terhelő adó bevezetése pedig 36 milliárd forintot jelent - sorolta.

Elmondta: a kormány jó példával járt elöl, hiszen a védelmi költségek legnagyobb részét saját költségvetéséből teremtette elő.

Azt is felidézte, hogy a miniszterelnök bejelentette: ahány munkahely megszűnik, annyit teremtenek, hozzájárulnak a munkabérek kifizetéséhez és visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

Gulyás Gergely megjegyezte: továbbra is az a szándékuk, hogy a járványügyi intézkedésekről rendszeresen tájékoztatják az Országgyűlést.

Kiemelte: az önkormányzatok hozzájárulása a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kezeléséhez a költségvetésük 3-4 százalékát érinti átlagosan, vagyis a lehető legkevesebb a várható gazdasági visszaeséshez képest. Úgy értékelt:

nem mérik fel a helyzet komolyságát azok az ellenzéki nyilatkozatok, amelyek az önkormányzati szerepvállalással kapcsolatban elhangzottak.

Emlékeztetett: a helyhatóságok költségvetése az utolsó, szocialisták által kormányzott évben, vagyis 2010-ben mintegy 1800 milliárd forint volt. Most is ehhez közelít az érték, holott a kormány átvette az egészségügy és az oktatás feladatát, és mintegy 1400 milliárd forintnyi adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat.

Éles ellenzéki bírálat

A frakciók 2-2 percben reagálhattak Gulyás Gergely felszólalására, az ellenzék bírálta Orbán Viktor bejelentését és Gulyás Gergely azon érvelését, hogy elegendő pénz lenne most az önkormányzatoknál.

Úgy vélik, több pénzt kell a munkavállalóknak adni, a nyugdíjasoknak az áremelkedés miatt szintén nagyobb segítség kellene, továbbá szerintük elegendő lenne a költségvetésből költeni a védekezésre, az önkormányzatoknál hagyott pénz pedig eddig is kevés volt, és most még a koronavírus elleni helyi védekezés miatti pluszköltségeket is abból kell fedezni.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva azt sürgette: ne késlekedjen a kormány a munkavállalók megsegítésével, mert újabb négyezer munkanélkülit eredményez minden napnyi "tétlenkedés". Ez vétkes mulasztás - jelentette ki, azt sürgetve,

"ne fosszák ki az önkormányzatokat", hiszen van elég pénz a költségvetésben, így nem kell megszorító politikát folytatni;

példaként a kormányzat által "propagandára" vagy a Belgrád-Budapest vasútvonalra költött forrásokat említette.

Több pénzt az embereknek! - sürgette reakciójában Tóth Bertalan (MSZP) Azt kérte, hogy senki ne maradjon jövedelem és ellátás nélkül, ezért

emeljék háromról kilenc hónapra a munkanélküli-ellátás időszakát, annak minimális összegét pedig százezer forintra.

Azt szorgalmazta, hogy azonnal, ne pedig jövő februárban adjanak több pénzt a nyugdíjasoknak, az emelés mértéke pedig 6,5 százalék legyen, ami szerinte pont háromszorosa a miniszterelnök által ígértnek.

Sürgette, hogy hirdessenek létszámstopot a közszférában és a multinacionális cégeknél, amelyek "több ezermilliárd forintot hordtak ki ebből az országból", és adjanak 80 százalékos bérkiegészítést a vállalkozásoknak, de

bővüljön az önkormányzatok finanszírozása is, hiszen helyben ezek látják el a védekezési feladatokat.

Semmi pénzt a haveroknak, semmi pénzt a rokonoknak! - szólította fel a kormányzatot Tóth Bertalan, kijelentve, a kormányzat a parlament elé hozott egy "gyalázatos salátatörvényt, amelyben eltitkolják a közpénzfelhasználást, és jövedelemhez, földekhez és sok mindenhez juttatják a háttér-oligarcháikat, barátaikat, rokonaikat".

Szabó Tímea (Párbeszéd) a miniszter felszólalására válaszolva semmitmondónak nevezte Orbán Viktor kormányfő napközben tett bejelentését. Hangsúlyozta, helyesnek tartják a multinacionális vállalatok megadóztatását, de azt is szeretnék,

ha azokat is bevonnák a közteherviselésbe, akik "milliárdokat loptak el a közbeszerzésekből".

Schmuck Erzsébet (LMP) reakciójában úgy fogalmazott, a miniszterelnök bejelentéséből azt a következtetést lehet levonni, hogy a kormány lemondott a nyugdíjasokról.

Szégyennek nevezte, hogy a kabinet csak jövőre akar egy heti, vagyis átlagosan mintegy 30 ezer forintos támogatást adni az időseknek, miközben az élelmiszerárak már most a "csillagos egekbe szálltak".

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy már a következő hónapban fizesse ki azt a különbözetet, ami az idei, három százalék alatti nyugdíjemelés és a négy százalék feletti infláció között található - húzta alá Schmuck Erzsébet.

Oláh Lajos (DK) válaszában azt mondta, a kormány tulajdonképpen a nyugdíjasoktól vett el akkor, amikor csökkentette az ő ellátásukról gondoskodó önkormányzatok finanszírozását. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a kormány úgy csökkentette a települések támogatását, hogy közben járványügyi feladatokat delegált hozzájuk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×