INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

kijárási korlátozás

rendkívüli veszélyhelyzet

koronavírus

orbán viktor

müller cecília

Az MH katonai rendészeti központ 7. rendészeti csoport és a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái járőröznek Győr belvárosában 2020. március 23-án. A katonák utcai jelenlétének célja a közbiztonság és közrend fenntartásának támogatása, a lakosság bizalmának erősítése a koronavírus-járvány idején.

Kijárási korlátozás: mit szabad és mit tilos?

Infostart

Összeszedtük, mit jelentenek a gyakorlatban a pénteken bejelentett és szombaton életbe lépő, az életünket befolyásoló szabályok.

Sokan azt hihetik, kijárási tilalom lép életbe március 28-án 0 órától április 11-éig, vagyis nagyszombatig, de mint Orbán Viktor pénteki rádióinterjújából is kiderül, nincs szó ilyenről. A rendelkezések - amelyeket hivatalos helyen ITT olvashat - betartása szinte teljes egészében a jól felfogott érdekét figyelembe vevő emberre van bízva.

Na de mit szabad és mit nem a hivatalosan "kijárási korlátozás" szóösszetétellel illetett két hetes időszakban?

Szabályok, tilalmak, kivételek

Mindenki köteles a vele nem közös háztartásban élőkkel minimum másfél méter távolságban lenni, ebben beleértendő a közösségi közlekedés eszközein tartózkodás is.

Tilos étterembe, kocsmába, falatozóba menni, étel viszont kikérhető, rendelhető.

A lakóhelyét - ez mindegy, hogy életvitelszerű hely, tartózkodási hely vagy lakcím - mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el. Ilyenek:

 • munkavégzés,
 • vásárlás élelmiszerüzletben, piacon, drogériában, gyógyszertárban, állateledelt forgalmazó üzletben, benzinkúton, dohányboltban,
 • gazdasági vagy agrártevékenység, illetve az ezekhez kapcsolódó vásárlás,
 • kiskorú gyermek kísérése,
 • egészségügyi szolgáltatás igénybe vétele, gyógytorna, lelki egészség megőrzésére irányuló, valamint hitéleti tevékenység,
 • egyéni szabadidős sporttevékenység, levegőzés (vagyis a hobbifutóknak, sétálgatóknak, kirándulóknak nem kell leállni, de csak egyedül vagy a velük egy háztartásban lévőkkel folytathatják, tisztes távolságban egymástól)
 • házasságkötés, temetés (szűk családi körben)
 • postai, fodrász, manikűrös szolgáltatások igénybevétele
 • autó vagy egyéni közlekedési eszköz javítása
 • a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés
 • házi kedvenc sétáltatása

Alapos indok még a segítségnyújtás idős embernek vagy gyermeknek.

Fontos korlátozás a boltokban a "délelőtt-délután" bontás, eszerint a legalább 65 éves személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot 9 és 12 óra között látogathatják - és csak ők -, ezt az üzlet üzemeltetőjének joga betartatni, rendőrök, katonák pedig ellenőrizhetik.

Az "alapos indokhoz" az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján fontos kitételt tett Müller Cecília országos tisztifőorvos:

az idősek lehetőleg a rendelkezésre álló idősávot se használják ki vásárlásra,

hanem kérjenek ehhez segítséget a családtól, a szomszédtól vagy az önkormányzattól, amelynek a segítségnyújtás törvényi kötelezettsége is. Aki vásárolni megy, legyen gyors, rövid és ne találkozzon senkivel!

Noha az Infostart elküldte azt a kérdést az operatív törzsnek, hogy "a telekre" lemehet-e az ember és onnan visszajöhet-e (mondjuk autóval), erre kitérő választ adott az országos tisztifőorvos, de közléséből körvonalazódik, hogy nem javasolt az, hogy az emberek túl sokat változtassák a helyüket, kifejezetten az kontaktusok elkerülése végett.

A pénteki tájékoztatókból az is kiderült, hogy

semmilyen igazolás nem szükséges ahhoz, hogy az ember "ide vagy oda" menjen,

de azt sem zárta ki az operatív törzs, hogy erre később szükség lehet, "az adott időben szükséges döntéseket" hozzák meg - hangzott el.

A szabályok megsértése természetesen szabálysértési eljárást von maga után, 5-500 ezer forintos pénzbírsággal járhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018