eur:
394.4
usd:
362.96
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

Meg kell érteni, hogy mi a helyzet, és be kell látni, hogy a szabályok betartása lényeges. A magyar egy intelligens nép, nem szolgaságból, hanem intelligenciából együttműködő - emelte ki a miniszterelnök péntek reggeli interjújában. Beszélt arról is, hogy mikor érkeznek a gazdaság újraindítását célzó intézkedések.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában (amit itt teljes terjedemében meghallgathat) bejelentette, az Operatív Törzs reggel is ülésezett, rendeletet hoztak arról, hogy

kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére, március 28-a és április 11-e között.

E két héten keresztül az otthonát vagy a lakóhelyét mindenki csak a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el.

  • A szociális távolság (egy helyett másfél méter!) megtartásával az egészségügyi séta lehetséges.
  • Döntöttek arról is, hogy az időseknek és a fiataloknak külön idősávban kell vásárolniuk: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák a 65 év felettieket 9 és 12 óra között fogadják. Ebben az időszakban más nem mehet be.
  • Ha a gyermekeket otthon nem tudják ellátni, be lehet vinni őket az iskolákba, ötfős csoportokban vigyáznak rájuk; az óvodákat sem zárták be, az önkormányzatok kijelölték a fogadó intézményeket.

A döntéstől azt várják, hogy a kontaktusok száma lecsökken, így a lehető leglassabb marad a járvány terjedése.

A kijárási korlátozásra vonatkozó rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A szankciókról szólva Orbán Viktor azt mondta, az előírások megszegése szabálysértésnek minősül, a rendőrök a helyszínen megbírságolhatják az elkövetőt, a felső tétel 50 ezer forint.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a rendőrök feladata az emberek segítése a szabályok betartásában, nem a kikényszerítés.

Hatályukat vesztették többek között a határzárra és az egyetemek bezárására vonatkozó rendeletek is, mert a Parlament nem járult hozzá hétfőn ezek fenntartásához, ezért egyelőre kéréssel fordultak a rektorokhoz (és az országos tisztifőorvos csütörtök éjjel megtiltotta a külföldiek határátlépését, a nemzetközi személyszállító járművek Magyarországra történő belépését, az egyetemek látogatását és több más dolgot is - a szerk.).

A miniszterelnök szerint a kormány nem jogot kér az új törvényjavaslattal, hanem a gyors intézkedés lehetőségét. Kedden-szerdán egyértelmű jogi helyzet lesz, és a magyar politika visszatérhet az együttműködéshez - tette hozzá arra utalva, hogy a Parlament legközelebb hétfőn dönthet a koronavírus elleni védekezésről.

Az EU szeretné vizsgálni a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot: "tőlem aztán vizsgálhatják, jó egészséget kívánok hozzá. Általában udvarias embernek tartom magam, különösen hölgyekkel, de (...) ez most nem az a helyzet, hogy okoskodjanak. (...)

Ha segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, legalább ne akadályozzák Magyarországot a védekezésben – ezt világosan megmondtam"

– jelentette ki.

Segítséget a kínaiaktól és a Türk Tanács tagjaitól kaptunk. Ettől még maradunk az EU tagjai, mindent megteszünk az együttműködésért, de most nem belülről jön a segítség - mondta Orbán Viktor. "Azt a vitát nem akarom most megnyitni, hogy hol voltak az európai járványügyi hatóság munkatársai és miket mondtak erről a járványról januárban. De jó, ha tisztában vagyunk az unió strukturális gyengeségeivel".

Megfogjuk a magyar gazdaság haját és kirántjuk a rossz helyzetből - illusztrálta egy hasonlattal a célt a kormányfő. "Jó terveink vannak,

valamikor április első-második hetében tudok a nyilvánosság elé lépni a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedésekkel."

Most mi a vírus terjedésének lassítását végezzük, ez most a feladat - tette hozzá Orbán Viktor. "Amikor a járvány csúcspontjára jutunk, körülbelül

a normális állapot tízszeresének számító terhelés alatt lesz a magyar egészségügy"

– eszközben, orvosban, kórházi ágyban, mindenben. A készletgazdálkodásban a miniszterelnök szerint az egészségügyben és a közrend fenntartásában dolgozók egészségének megóvása az elsődleges, mert ők védenek minket. E területeken egyébként a fertőződés Kínában 4, Olaszországban 10 százalék.

"Ez egy katonai harcászati akcióterv, ahogy az ország most működik.

Ha ezt jól csináljuk a következő két hétben, akkor az egészségügyi ellátórendszer működőképes marad" - ígérte a miniszterelnök.

A járványügyi előírások betartatása, a készletgazdálkodás és a személyzettel való gazdálkodás a kórházakba újonnan vezényelt egyenruhás, katonai kórházi parancsnokok dolga lesz, de gyógyítási kérdésekbe természetesen nem szólnak bele - zárta az interjút Orbán Viktor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×