INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

szájmaszk

máltai szeretetszolgálat

koronavírus

Segítség a Máltai Szeretetszolgálattól: így készíthetünk szájmaszkot

Segítség a Máltai Szeretetszolgálattól: így készíthetünk szájmaszkot

Infostart

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja. A karitatív szervezet kisebb-nagyobb műhelyeiben összesen 15 helyszínen készítenek szájmaszkokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti és felhasználhatja. Az anyag kiválasztásához három szempontot jeleznek:

  1. a maszk ne irritálja a bőrt,
  2. annyira sűrű szövésű legyen, hogy tüsszentésnél a folyadék ne hatoljon át,
  3. lehetőség szerint bírja a 60 (ideálisan 90) fokos mosást.

Március 25-én a szeretetszolgálat Pátyon működő, fogyatékkal élő embereket foglalkoztató üzemében dolgozók is elkészítették az első védőfelszereléseket. Ezeket a máltai szervezet egészségügyi szolgálata az előírásoknak megfelelően teszteli, majd, ha próbagyártás során készült darabok megfelelőek lesznek, elindulhat a termelés – olvasható a szervezet közleményében.

A máltai szervezet foglalkoztatási programjának kereteiben működő tiszaburai varrodában március 18-án kezdődött meg a többször használható, mosható szájmaszkok gyártása.

Az egyéni védőeszközökből eleinte 850 darab készült, most már 1200-1400 darabot állítanak elő naponta.

A többi helyszínen kisebb két-három fővel működő műhelyekben varrnak maszkokat, és néhány magánszemély is bekapcsolódott, akik idejüket és tudásukat ajánlották fel a karitatív szervezetnek, és naponta akár 6-8 órán át is szájmaszkokat készítenek. A védőeszközöket előállító műhelyek között ott találjuk a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékkal élő embereket ellátó gödi és gacsályi otthonait is.

A Szeretetszolgálat több mint kétszázharminc intézményben naponta átlag 13 ezer embert lát el, ezen felül több száz külső helyszínen zajlanak segítő programjai. A jelenleg készülő szájmaszkokat a karitatív szervezet saját szükségleteinek kielégítésére gyártja, a mindennapos munkavégzéséhez elégséges mennyiséget azonban még nem sikerült elérni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018