INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

koronavírus

operatív törzs

sajtótájékoztató

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken.

Operatív törzs: azonnal beszáll a Mol a fertőtlenítőszer-gyártásba

Infostart

Immár Magyarországon is kétszámjegyű a halottak száma, és 200 fölötti koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az operatív friss, szerdai bejelentései.

Ugrászerűen, kétszámjegyűre emelkedett az új koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma, 226 regisztrált fertőzött van itthon, és még mindig csak 21-en gyógyultak ki a korábban ismeretlen betegségből, így az operatív törzsnek szerdán is volt miről nyilatkoznia online sajtótájékoztatóján.

A Mol illetékese a tájékoztató elején bejelentette, beszállt a fertőtlenítőszer-gyártásban, két héten belül a teljes lakosság mindenütt hozzáférhet majd az új termékekhez.

A következő három hét elegendő lesz arra, hogy hónapokig ellássák fertőtlenítővel a teljes országot.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese azt mondta el, a fertőtlenítőszert természetesen bevizsgálják, közös cél az emberek egészségének megőrzése. A járvánnyal kapcsolatos eszközbeszerzésben

két út áll a kormány előtt, az egyik a beszerzés, a másik a gyártás felgyorsítása.

Az eszközgyártásban a kormány koordináló szerepet tölt be, a gyártók tevékenységét összehangolják.

Ruszin Romulusz dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium képviseletében elmondta, már 80 fölötti azon cégek száma, ahol katonák teljesítenek szolgálatot és az irányítást is részben átvették, de itt nem arra kell gondolni, hogy "fegyveresek állnak a pénztáraknál".

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette a friss fertőzöttszámot, a tizedik halottról pedig elmondta: brit állampolgár, krónikus alapbetegségei neki is voltak.

Intelmek az idősotthonok lakóihoz

Az idősekhez újfent szólt, méghozzá azért, mert számosan közülük nem otthon tartózkodnak, hanem idősotthonokban vannak.

"Az ő védelmük is rendkívül fontos számunkra. Korábban számos intézkedést meghoztunk, elrendeltünk látogatási tilalmat annak érdekében, hogy ne hurcolják be a betegséget" - mondta.

Az otthonokban különösen is meg kell tartani a lakóknak egymástól, ne történjenek csoportosulások, be kell tartaniuk a másfél métert. "A szabad levegőre minden további nélkül ki kell menni" - tette hozzá, újra megerősítve a szobák szellőztetésének szükségességét.

Az intézményekben felvételi zárlat is van,

mivel a vírus az egész ország területén jelen van, "nem kívánatos az, hogy egy ismeretlen egészségi állapotú egyén bemenjen ezekbe a közösségekbe", indokolt.

A zártságot otthoni mozgással szerinte fel lehet oldani, emellett egészségesen kell táplálkozni, ami természetesen a fenntartó dolga. "Nagyon ajánlatos, hogy telefonon tartsák a kapcsolatot a lakók a szeretteikkel, esetleg Skype-on vagy hasonló úton-módon. Fenn kell tartani a mentális egészséget is, például rejtvényfejtéssel, engedjük el a fantáziát. Számos gyönyörű kézimunkát láttam."

Megköszönte mindazoknak, akik tűrik ezt az állapotot, illetve az ápolóknak is.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, folyamatosan nő az intenzív osztályok kapacitásbővítése.

Beszámolt arról is,

a kiskunfélegyházi konténerkórházba már a lélegeztetőgépeket viszik, és ugyanez történik a Hungexpón is, oda 330 fő kerülhet,

de még akár ennél is több - ha szükséges.

Az egyes települések kijárási tilalmaival kapcsolatban az operatív törzsnek törvényességi észrevételei lesznek - számolt be erről is.

A határátkelőhelyeken folyamatos a forgalom, Röszkén belépve, Csanádpalotánál kifelé, Ártándnál kifelé és befelé is várni kell valamennyit.

Kérdések

- Mi volt a legnagyobb büntetés a hatósági házi karanténra ítéltekkel szemben, akik ezt megsértették?

- Fertőző beteg eddig nem került házi karanténban, és nincs is még tömeges megbetegedés, persze mindez változhat. A szabálysértőkre a rendőrség pénzbírságot szabhat ki (átlag 31 ezer, legfeljebb 50 ezer forint), figyelmeztethet vagy eljárást indíthat. Az üzletek nyitva tartási tilalmát megszegőkre legfeljebb 500 ezer forintos büntetés jár.

- Miért nem tesztelnek mindenkit azonnal, ahogy a gyanú keletkezik?

- Jelenleg két vizsgálat van egy adott esetben, a WHO ajánlásai szerint zajlik ez, ritkán ennél több is.

- Tudnak-e már bárhol tömeges megbetegedésekről?

- Nem.

- A kórházakban hány helyet készítettek elő a járvány miatt?

- A felkészülés rendje szerinti szervezési tevékenységek történnek. Bevonódott az egész ellátórendszer, a megyei kórházak fertőzőosztályai.

- Orbán Viktor arról beszélt, jóval több a beteg, mint ahányat regisztráltak. Igaz ez?

- Nyilvánvalóan így van, de az egész világon. Egy személy 2-3 másiknak tudja átadni a betegséget, többszörös lehet a különbség.

- Hány súlyos beteg van?

- Hat fő szorul intenzív kezelésre jelenleg.

- Miért kell szétválasztani a háziorvosi kezelést, ha egyszer nem mehetnek a légúti betegek háziorvoshoz?

- Alapesetben a légúti betegek maradjanak otthon, de nyilván vannak olyanok, akik annak ellenére megjelennek a rendelőben, hogy kérjük, ezt ne tegyék.

- Bekapcsolhatók-e a 65 év fölötti orvosok az online ellátórendszerbe?

- Igen, ez így is szerveződik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018