eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 12-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Elhúzódó, negyedévnél hosszabb járványhelyzetre készül a kormány

A parlament ülésezőképességének fenntartásával indokolta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az ATV-n, hogy időkorlát nélkül fogadtatnák el a felhatalmazási törvényt. Szerinte 3 hónap múlva még nem leszünk túl a járvány csúcspontján.

Miután a parlamentben nem szavazta meg az ellenzék a felhatalmazási törvény sürgősséggel való tárgyalását, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az ellenzék több javaslata is bekerült a törvénybe, ezért nem érti, miért nem szavazták meg gyors elfogadást lehetővé tévő eljárást.

Szerinte a törvény alapján a veszélyhelyzet során az Országgyűlés továbbra is folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatja a kormány tevékenységét, és bármikor visszavonhatja a kormány rendeleti úton történő kormányzásra történő határozatlan idejű felhatalmazását. Nem kockáztatható meg, hogy 60 vagy 90 nap múlva esetleg nem lesz határozatképes a parlament, márpedig ez egészségügyi okok miatt benne van a pakliban, amit egy józan politikus nem vállalhat - tette hozzá.

Véleménye szerint az Alaptörvény rendelkezései egyébként is garantálják, hogy a kormány csak a szükséges és arányos mértékben él a felhatalmazási törvény adta lehetőségekkel, bár még így is beleírták a szövegébe ezeket a garanciákat ellenzéki kérésre.

Kifejtette azt is, hogy

ha a kormányzati intézkedések sikeresek lesznek, akkor sikerül úgy elhúzni a járványt, hogy 90 nap múlva még nem leszünk túl a csúcspontján.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×