INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

fábry kornél

koronavírus

nemzetközi eucharisztikus kongresszus

Könnyezve imádkozik égő gyertyával a kezében egy asszony a Sri Lanka-i merényletek áldozataiért tartott háromperces megemlékezésen Colombóban 2019. április 23-án. A Srí Lanka-i hatóságok szerint a terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követte el húsvétvasárnap. A nyolc robbantásos merényletben legkevesebb 321-en életüket vesztették, és 521-an megsebesültek.

Mi lesz így a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal?

A koronavírus-járvány melletti állapotról Fábry Kornél katolikus pap, a kongresszus főtitkára számolt be az InfoRádiónak.

A koronavírus-járvány hatásai ellenére továbbra is zajlik a budapesti eucharisztikus kongresszus szervezése, amely szeptemberben lenne a magyar fővárosban - mondta az InfoRádiónak Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára.

"Jönnek a regisztrációk, a program készen áll, a honlapunkon meg lehet tekinteni az összes előadót, akik a felkérésre pozitív választ adtak. Úgyhogy úgy haladunk, ahogy kell, 86 országból több mint 77 ezer regisztráltunk van" - számolt be róla Fábry Kornél.

Arról, hogy nem aggódnak-e a résztvevők a járvány miatt, illetve milyen visszajelzések jönnek ennek kapcsán, azt mondta, az emberek nagyon különböző módokon reagálnak.

Ha az eredeti rend szerint meg tudnák rendezni a kongresszust, akkor a létszámról a következőket gondolja a főtitkár.

"Három szám van előttünk, az egyik az 1938-as kongresszus, amelyen 50 ezren jöttek külföldről és 450 ezer magyar volt. Aztán a legutóbbi kongresszus Fülöp-szigeteken volt, ott 1,5-2 millióan vettek részt a fáklyás felvonuláson. Előzőleg Dublinban, Írországban 85 ezren voltak a zárómisén."

Ennek alapján azt gondolja,

a hétköznapokon 10, a nagyobb eseményeken 100 ezres nagyságrendű résztvevőszámra számítanak.

Arról is beszámolt még, a Magyar Katolikus Egyház megszüntette a nyilvános liturgiákat, a temetéseket viszont megtartják, kis létszámban. A templomok viszont egy-egy csendes ima lehetőségére nyitva vannak, be lehet térni. De egyre többen álltak át online miseközvetítésekre, mivel a papoknak a misézési kötelezettségük azért megmaradt. Személy szerint azt tanácsolja, mindenki "szentelje meg az Úr napját", és nézzék, hallgassák a miséket úgy, mintha személyesen részt vennének rajta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena

Kapcsolódó hang

Mi lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018