eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György

Új szakaszához érkezett a magyarországi koronavírus-járvány - a nap hírei

Új szakaszához érkezett a magyarországi koronavírus-járvány - jelentette be az országos tisztifőorvos. Lezárják a határokat és korlátozzák az üzletek nyitva-tartását - jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben. Harminc napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az uniós tagállamok vezetőit az Európai Bizottság. A nap legfontosabb hírei március 16-án.

Új szakaszához érkezett a magyarországi koronavírus-járvány - jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyedi megbetegedések után már a csoportos szintre nőtt a megbetegedések száma, így már nem lehet azonosítani, hogy honnan indult a fertőzés. A tisztifőorvos elmondta: várhatóan még ma frissítik a pandémiás eljárásrendet. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a népegészségügyi központ központi laboratóriumán kívül további 7 laboratóriumban végzik majd a minták elemzését. Magyarországon eddig 39 fertőzöttje van a vírusnak, egy ember meghalt, és a legújabb adatok szerint kettőre nőtt a gyógyultak száma.

Lezárják a határokat és korlátozzák az üzletek nyitvatartását - jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában kiemelte: éjféltől lezárják a határokat a személyforgalom előtt, csak magyar állampolgárok léphetnek be. Bezárnak a szórakozó helyek és múzeumok. Az éttermek és kávézók csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek és patikák. A kormányfő nyomatékosan arra kérte az idős embereket, hogy ne hagyják el otthonukat. Emellett gyors intézkedéseket ígért a koronavírus-járvány miatt bajba került ágazatoknak.

Nem tartja elegendőnek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseket a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt: a koronavírus elleni védekezésért felelős fővárosi operatív törzs nap mint nap meghozza a szükséges intézkedéseket, de a szomszédos országok sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már. Ezért arra kérte a kormányt, hogy az önkormányzatok kaphassanak felhatalmazást, hogy korlátozzák a nem alapvető szükségleteket kielégítő üzlethelyiségek nyitva tartását. Karácsony Gergely azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A köznevelési államtitkár szerint még pár nap kell a digitális munkarendre való átálláshoz az iskolákban.Maruzsa Zoltán a Kossuth rádióban azt mondta: az Oktatási Hivatal oldalán már szombaton megjelent a módszertani ajánlás, amely online felületek használatát javasolja. Hozzátette: a hét elején megvizsgálja a tárca, hogy milyen az egyes oldalak látogatottsága, hány gyerek maradt otthon és mennyi felügyeletéről kell az iskolákban gondoskodni. Szólt arról is, hogy az óvodákban nincs szükség olyan jellegű átállásra, mint az iskolákban.

Miniszteri utasításra országszerte szüneteltetik a kórházak a halasztható műtéteket, sok helyen azonban halasztható vizsgálatokat sem végeznek, és személyesen a leleteket sem adják ki. A diagnosztikai eljárások eredményei az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül tölthetők le. A magánellátóként működő Budai Egészségközpont Központ Királyhágó úti kórháza a napokban járványkórházzá alakul.

Minden korábbi gazdaságpolitikai törekvést felülír a koronavírus terjedése elleni küzdelem - mondta a pénzügyminiszter az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített videó-tanácskozása után. Varga Mihály kiemelte: az Európai Bizottság munkacsoportot hozott létre, hogy minél hatékonyabban tudjon reagálni a fertőzés okozta kihívásokra. nemzeti költségvetésekben. Az idei költségvetés a GDP 1 százalékának megfelelő tartalékot biztosít, de ha szükség lesz rá, további források is rendelkezésre állnak a koronavírus-járvány miatt felmerülő kiadásokra.

Törlesztési moratóriumot sürget a vállalati hitelekre a Nemzeti Bank. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel az év végéig adjanak fizetési haladékot a vállalati hitelekre. Ha ez nem történik meg, akkor az MNB felkéri a kormányt, hogy rendelje el ezt. A jegybank a Növekedési Hitelprogramban folyósított hiteleknél törlesztési moratóriumot hirdetett, és lehetővé teszi a bankok számára, hogy a kis- és közepes vállalatok számára elérhető hiteleket átalakítsák.

Negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azután beszélt erről, hogy a marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje a marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is.

Harminc napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassításáért az Európai Bizottság. Az időszak alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen.

Újabb korlátozó intézkedéseket rendeltek el a környező országok az új korona-vírusjárvány megfékezéséért. Bajorországban katasztrófahelyzetet vezetett be a kormány. Ausztriában önkéntes otthoni karanténra kérte az embereket a kormány, bezárták az iskolákat, éttermeket, és tovább korlátozták a beutazást, Tirol egészét pedig vesztegzár alá vonják. Szlovákiában a kórházakban rendelt el szükségállapotot a kabinet, amely döntött a legtöbb üzlet bezárásáról. Szerbia szintén szükségállapotot hirdetett. Horvátország és Szlovénia leállította a vasúti személyforgalmat Magyarország felé.

A koronavírus-járvány terjedésének fékezésére Franciaországban kijárási korlátozások lépnek életbe kedd déltől legalább két hétre, az Európai Unió pedig lezárja a külső határait harminc napra - jelentette be Emmanuel Macron. A francia elnök televíziós beszédében elmondta: szigorúan a legszükségesebbre szűkíti a franciák mozgását.

Huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el az olasz kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordít az olasz kormány. A huszonöt milliárd az eladósodás plafonját jelenti az állam részére. Olaszországban már 2 ezer fölé nőtt a halálos áldozatok száma.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×