eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Operatív törzs: új szakaszába lép a koronavírus-járvány

Jön a csoportos fertőzések szakasza, ezért minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján kiderült, hogy negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter koronavírustesztje, és egészségügyi alkalmazott sem betegedett még meg. Az új, szigorú korlátozások megszegőit félmillió forintos bírság fenyegeti.

A járvány Magyarországon újabb szintre lépett, újabb szakaszba lépünk. Az első befejeződött, ebben egyedi megbetegedések voltak, kis közösségekben adták át a fertőzést. A következő napokban jön a csoportos fertőzések szakasza. Ebben már nem lehet megmondani pontosan, hogyan történt a fertőzés – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hasonló lesz, mint az influenzajárvány.

Már vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem lehet feltérképezni, hogy ki kitől kapta el a betegséget. Egy láthatatlan ellenséggel kell szembe szállni. Mindenkinek erőfeszítést kell tennie.

Más lesz az életünk, mint eddig volt

– mondta a tiszti főorvos.

Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezt szolgálják a kormányzati intézkedések is. A legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon. Minden emberi kontaktus veszélyforrás. Különösen az időseket fenyegeti veszély, ezért azt kérik, hogy maradjanak otthon. Akit a családja nem tud ellátni, ott az önkormányzat tud segíteni. Személyesen ne menjenek az idősek az orvosi rendelőkbe.

A 65 év feletti egészségügyi dolgozókat hátrébb vonják, telefonon számítanak a tapasztalatukra – mondta Müller Cecília, és azt javasolta,

aki nincs jól, telefonon forduljon orvoshoz.

A nagyszülők látogatását halassza el mindenki, és a tömegközlekedést is mellőzze, aki tudja. A személyes higiéne betartása rendkívül fontos, különös figyelemmel a kézmosásra. A szemhez, szájhoz nem szabad nyúlni, mert a nyálkahártyán keresztül fertőz a vírus. A maszk használata egészséges embernél nem szükséges – figyelmeztetett a tiszti főorvos.

Aki külföldről jön haza, vonuljon kéthetes önkéntes karanténba. A járványos területekről érkezőkre hatósági karantén vár. Megpróbálják ezekkel az intézkedésekkel a fertőzés görbéjét elnyújtani.

Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője elmondta, hogy a térséget elérte a fertőzés, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett óvintézkedésekre:

  • A vendéglátóhelyeken 15 óra és másnap 6 óra között tilos lesz tartózkodni.
  • Megtiltja a kormány a zenés-táncos rendezvényeket, kivéve az egyházi eseményeket, a polgári házasságkötést és a temetést.
  • Elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását.
  • A mozik, a színházak, a múzeumok, a könyvtárak látogatása is tilos lesz.
  • Az üzletek nem tarthatnak nyitva 15 és 6 óra között, kivéve az élelmiszer-üzleteket, patikákat, illatszerboltokat, benzinkutakat.
  • Külföldről mostantól nem léphetnek Magyarország területére külföldi állampolgárok. Családokat nem szakítanak szét, nem magyar állampolgárságú szülők vagy házastársak beléphetnek az ország területére.

A szabályok megszegése szabálysértés, a bírság összege 500 ezer forint. A rendőrség ellenőrzi a korlátozó rendelkezéseket. Eddig negyven olyan embert találtak, aki nem tartotta be a hatósági házi karantén szabályait.

A jogszabályok előkészítése folyamatban van, hamarosan kihirdetik, addig nem árulnak el újabb részleteket.

A kormány elrendelte, hogy Kásler Miklós szakmminiszter vegye nyilvántartásba az orvosi végzettséggel rendelkezőket, illetve az ilyen képzésben részesülőket, ők bevonhatók a járvány elleni védekezésbe.

Lakatos Tibor elmondta azt is, délelőtt olyan terhelésnek volt kitéve a koronavírus-honlap, hogy nem volt elérhető órákon át. A hatóságok most vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény.

Kérdések

Megváltozott-e a protokoll?

A mintavételi eljárás megváltozik, kijelöltek további hét laboratóriumot a minták vizsgálatára. Változik a betegellátás helyszíne is. A vidéki infektológiai osztályokon is ellátnak betegeket.

Van-e elegendő mennyiségű vérkészítmény?

A vérszükséglet jelentősen csökkenni fog, hiszen a programozott műtéteket elhalasztották. A vérvételnél nem szűrnek a koronavírusra. A lappangási idő végéig a tesztek nem mutatnak eredményt, így nem lehet eltekinteni a 14 napos megfigyeléstől.

Miért nincs az egészségügyben védőfelszerelés és szűrés?

Igazolt beteg melletti kontaktkutatás után végeznek tesztet, ez történt Pintér Sándor esetében is. Mindenkinél ez az eljárás. A miniszter és több mint negyven személy első vizsgálata negatív lett. A teljes védőfelszerelést a koronavírusos beteg mellett kell viselni. Pozitív mintát egészségügyi dolgozótól még vettek le.

A magánellátásban terveznek-e korlátozást?

A jövőben képezheti döntés tárgyát ez a felvetés.

65 év feletti egészségügyi dolgozók kivonása hány főt érint?

A háziorvosoknál az egyharmaduk kerülhet ebbe a kategóriába, még nincsenek pontos számok. Az a cél, hogy ne legyen ellátatlan ember.

Hány egészségügyi dolgozó van karanténban?

Többen vannak karanténban, mert szoros kontaktusnak minősültek, de a laboratóriumi vizsgálataik negatívak. Négy-öt helyszínen vannak tízes nagyságrendben.

Miért Kiskunhalason épül a konténerkórház?

Viszonylag közel van Budapesthez, és rendelkezésre áll az infrastruktúra. További intézmények építése a fertőzés alakulásától függ.

Miért toloncoltak ki 13 iráni?

A zárlat idején nemcsak a szabályokat szegték meg, hanem agresszíven léptek fel. Veszélyeztették az ellátást, és félelemben tartották a dolgozókat. Büntető- és szabálysértési eljárás is indul ellenük.

Elindult-e a szállítmány Hamburgból a védőmaszkokkal?

Úton van a szállítmány, a tervek szerint a héten beérkezhet.

Miért nem közöl a kormány részletes adatokat a megbetegedésekről?

Tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait. Akire tartozik, tisztában van az adatokkal.

Tudják-e, hogy hány tüdőgyulladásos beteg van?

A tüdőgyulladásos betegeknél is tesztet fognak végezni, ha nem tudják, mi okozza a betegséget.

Van-e rendelet arra, hogy halasszák el a nem sürgős műtéteket?

Az emberi erőforrás minisztere rendelkezett, ez kötelező az egészségügyi szolgáltatókra.

Ferihegyen ma nem ellenőriztek többek között egy Spanyolországból érkező turistacsoportot sem. Miért?

Ha nem a veszélyeztetett országból érkeznek, nincs szükség az ellenőrzésre. Ha mégis megbetegedés van, akkor az utasadatok alapján el tudják végezni a kontaktkutatást. Mostantól mindegy, melyik országból érkezik valaki, karantén vár rá.

A kormány nyújt-e segítséget az időseknek, vagy csak az önkormányzatokra bízzák?

Elsősorban a családnak kell gondoskodnia, ha így nem tudja megoldani, akkor lépnek be az önkormányzatok.

Vizsgálatokat, kezeléseket is elhalasztanak?

Egyelőre a műtétekről történt rendelkezés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×