INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

parlament

koronavírus

orbán viktor

napirend előtti felszólalás

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én.

Orbán Viktor: Magyarország lezárja határait, a rendezvényeket betiltják

Infostart

Újabb óvintézkedéseket jelentette be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a miniszterelnök a parlamentben napirend előtt: lezárják az országhatárokat a személyforgalom előtt, a szórakozóhelyek, mozik nem nyithatnak ki, míg az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszer-üzletek, drogériák, patikák.

Azért kértem szót, mert 1990 óta nem volt példa a veszélyhelyzet elrendelésére. Rendkívül helyzettel nézünk szembe, egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben – mondta a miniszterelnök napirend előtt a parlamentben

Kihívást jelent az ismeretlen vírus. 37 világcég dolgozik a vakcina előállításán, de még nem járt sikerrel. A magyar virológusokból álló munkacsoport figyelemmel kíséri ezt a folyamatot, ha kell részt is vesz benne – mondta a kormányfő.

A vírus Iránból, Olaszországból és Izraelből jutott be Magyarországra, és az a tapasztalat, hogy nincs közös megoldás, megint nekünk kell megvédenünk magunkat, mint korábban már többször. Állandóan kapcsolatban vagyunk a szomszédokkal, elsősorban Ausztriával – mondta.

Bármekkora a veszély, akkor van a legnagyobb esélyünk, ha összefogunk – tette hozzá a miniszterelnök, és jelezte, elsősorban a rendvédelemben és az egészségügyben dolgozóknak kell kiemelt figyelem.

Orbán Viktor megköszönte a magyar emberek együttműködését, és elfogadják a hatóságok ajánlásait.

Közölte, át fogunk lépni a tömeges megbetegedések szakaszába, és mivel nincs még ellenszer, ezért a kontaktusok számát csökkenteni kell. Korábban ezért vezették be a rendkívüli jogrendet, beutazási tilalmat rendeltek el négy ország esetében. Megtiltották 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti rendezvényeket. Megtiltották a felsőoktatási intézmények látogatását, a köznevelésben távoktatás lépett életbe.

A friss döntések szerint Magyarország határait lezárják, csak magyar állampolgárok léphetnek. A rendezvényeket éjféltől betiltják, a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják. Az éttermek, kávézók, üzletek 15 óráig lehetnek nyitva, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat és drogériákat – jelentette be Orbán Viktor.

Azt kérik az idősektől, hogy ne hagyják el a lakásukat, mert ők vannak veszélyben. Az önkormányzatok kötelessége az idősek ellátása, a kormányfő azt kérte, hogy a kapacitásaikat erre összpontosítsák.

A gazdasági következmények súlyosak lesznek, sokan elveszíthetik az állásukat. Azt kérte, tegyenek a munkáltatók és a munkavállalók is személyes erőfeszítéseket azért, hogy megtartsák az állásokat. A költségvetéseket is újra kell tervezni, ehhez a támpontokat hamarosan megadják – ígérte a miniszterelnök.

Felvette a kapcsolatot az MNB elnökével, mert szükség lesz monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében.

Frakcióvezetők válasza

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy az egészségügyforrásait miért nem emelik nagyobb mértékben, illetve azt kérte, hogy a hatósági karantént ellenőrizzék szigorúbban. A munkájukat elvesztőknek pedig több támogatást kért, emellett a hiteltörlesztés felfüggesztését javasolta. Üdvözölte a boltok bezárását. Javasolta, hogy a felsőházi terembe költözzön az Országgyűlés, ott távolabb ülhetnek egymástól a képviselők.

Tóth Bertalan elmondta, az MSZP támogatni fogja az intézkedéseket, de nem fog szó nélkül elmenni a visszásságok mellett, és a kommunikációban nem az ellenségkeresés legyen az elsődleges, hanem a magyar emberek védelme. Kifogásolta, hogy az orvosi kamara véleményét politikai támadásnak vette a kormány. Szóvá tette, hogy a digitális oktatás előkészítése milyen gyenge színvonalú, és hogy a költségvetési átcsoportosításnál csak kétmilliárd forint jutott az egészségügynek.

Ötpontos javaslatot terjesztenek a parlament elé, amelyet később ismertetnek.

Jakab Péter szerint az ország immunrendszere vizsgázik, és nem állunk jól. Szerinte a kormány nem tette rendbe sem az egészségügyet, sem az oktatást, és most nem tud a válságban rendet tenni. Kifogásolta, hogy hiányoznak a védőfelszerelések, közben pedig milliárdokat költ a kormány másra.

Vissza kellene hívni Kásler Mikóst, el kellene látni védőfelszereléssel az egészségügyi dolgozókat – mondta. Üdvözölte a teljes határzárat. A gazdasági problémákra munkahelyvédelmi alapot javasol, az állam garantálná azok bérét, akik nem tudnak most dolgozni. Hiteltörlesztési moratóriumot kért, és hatósági árszabást egyes árucikkek esetén.

Arató Gergely (DK) szerint olyan kihívás előtt áll az ország, amelyben csak együtt tudják megvédeni a magyar embereket. A krízis kitörésekor a kormány nem bizonyította alkalmasságát – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes. Eddig 38 javaslatot tettek, hogy segítsék a kormány munkáját, eddig féltucatot fogadtak el.

Négy fő feladata van a kormányzatnak. A társadalmi érintkezés lehető legnagyobb lezárása. Véget kell vetni annak a „struccpolitikának”, hogy nem végeznek megfelelő mennyiségű tesztet. Minél szélesebb körben tesztelnek, annál hatékonyabban lehet fellépni. Így szűrjék ki a vírushordozókat. Fontos az egészségügyben dolgozók védelméről, sokszor védőfelszerelés nélkül kezelnek gyanús betegeket.

A munkából kiesők esetén a kormánynak segítenie kell, a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. A kisvállalatok nem érnek rá várni, azonnal lépjen a védelmükben a kormány.

Keresztes Lóránt László (LMP) először megköszönte a járvány megfékezésében dolgozók munkáját. A kormány kiemelt feladata a védekezés megtervezése és végrehajtása, de az ellenzék felelőssége, hogy konstruktív partner legyen ebben. A nemzeti együttműködéshez azonban a kommunikáció megváltoztatását javasolta. A legfontosabb az emberi élet megóvása, örülnek az iskolák és a szórakozóhelyek és a határok bezárásának, ezt támogatják. tanulni kell azoktól az országoktól, amelyek rosszabb helyzetben vannak nálunk, mert néhány hét előnyünk van. A kis településeken nem rendelkeznek az időseket ellátó falugondnokok védőfelszereléssel. Azonnal 30 százalékos béremelés kellene az egészségügyben, a szociális szférában pedig 50 százalékos. Távolléti díjat javasolnak a gyermekek felügyelő szülőknek. A költségvetési kiigazításra javaslatot tesznek, 600 milliárd forintot talált az LMP a költségvetésben.

Harrach Péter (KDNP) kiemelte, hogy most nincs helye a pártpolitikai vitáknak és a provokációknak. A kereszténydemokrata szempontból fontos a kockázatok kerülése, de fontos szempont a ne féljetek parancsa. Sok bátorságra van szükség, mert veszélyhelyzet van, az egészségügyben és a parlamentben is – mondta.

Az iskolabezárásokat azért támogatták, mert a gyermek első számú nevelője a szülő, és ha ők ezt kérik, akkor ezt meg kellett lépni. Örömmel nyugtázták a legújabb lépéseket, de érdemesnek tartotta megfontolásra, hogy a hátrányos helyzetű térségekben hogyan lehet segíteni a helyi ellátást.

Kocsis Máté (Fidesz) is köszönetet mondott az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozóknak, valamint az operatív törzsnek és a kormánynak is. A neheze csak most jön, de az intézkedések alkalmasak arra, hogy a károkat csökkentsék. Egy soha nem látott kihívással állunk szemben, és ez a parlamentben is más hozzáállást kíván. A politikai erők összefogására is szükség van, a pártok rá tudják venni a szimpatizánsaikat, hogy betartsák a szabályokat. Egymás politikai alapú provokációjának most nincs itt a helye. A hétpárti konzultációkat folytatni akarják. Nem lesz győztes a végén, az a feladat, hogy a magyar állampolgárok többségét távol tudjuk tartani a fertőzéstől.

Sok múlik azon, hogy mennyire tartjuk be a szabályokat. Egy közös célunk lehet, a magyar állampolgárok egészségének megóvása – mondta.

Orbán Viktor viszonválasza

Viszonválaszában Orbán Viktor azt mondta, csalódott, hogy még mindig vannak, akik nem tudnak pártpolitikai szempontokon túllépni. Az egészségügyi költségvetési keret felülről nyitott, minden forrás rendelkezésre áll, és azonnal igénybe vehető.

A védőfelszerelések ügyét első helyre tették, mert külföldön is nagy arányú volt a megfertőződés a dolgozók között. Elrendelték azt is, hogy mostantól az egészségügyi felsőoktatásban dolgozók is berendelhetők a védekezési munkálatokba.

A kormányfő azt javasolta, hogy a munkavállalók egyezzenek meg a munkaadókkal, hogyan tudják megőrizni a munkahelyüket. Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek segítik az embereket munkában tartani. Nem a kieső jövedelmüket kell pótolni, hanem meg kell tartani a munkahelyeket.

Ez a válság nem megszorítással kezelhető, nem akarják leállítani a nagy beruházásokat, élénkítésre van szükség és beruházásokra.

Azért nem zárták be az iskolákat, hogy azokat a gyerekeket be tudják fogadni, akikre nem tudnak a szüleik vigyázni.

Az orvosi kamara javaslatait befogadják, amit lehet fel is használnak belőle.

A digitális oktatás előkészítése a miniszterelnök szerint rendben zajlott, ez segít abban, hogy megtörténhessen az átállás az oktatásban.

Visszautasította, hogy kormánya kivéreztette volna az egészségügyet, mert minden évben 770 milliárd forinttal többet költünk az egészségügyre, mint korábban.

Kásler Miklós iránt teljes a bizalma, kórházigazgatóként pontosan tudja, hogy mi történik egy kórházban.

Az uniós segítség ügyében az Orbán Viktor reménye, hogy a támogatást adják, és nem elveszik, de az már biztos, hogy a pénzmozgások a kohéziós alap terhére történnek.

A tesztek számának növeléséről azt mondta, olyan a vírus természete, hogy nem lehet kiszűrni, amíg az a bizonyos antitest nem jelenik meg a szervezetben, nem lesz biztos az eredmény. Annyit tudnak elérni, hogy a fertőzöttek kontaktjait fel tudják kutatni. Egyetért a felgyorsítással, de bizonyosságot nem hoz, a szűrésre és a megelőzésre nem alkalmas.

"Nehéz idők jönnek, kevés a tudásunk, de az riasztó. A terjedés sebessége gyorsuló ütemű, most jön az igazi terhelés – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: – Láttam már néhány válságot, érthető, hogy mindenki ideges és bizonytalan, de ilyenkor higgadtságra, nyugalomra és határozottságra van szükség."

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018