eur:
393.78
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - a nap hírei

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Olaszországban egy nap alatt csaknem száz ember halt bele a fertőzésbe. Vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagországainak vezetői. A nap legfontosabb hírei március 9-én.

Magyarországon 9-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője elmondta: egy iráni állampolgár, és az idős magyar fertőzött felesége betegedett meg. Hozzátette, hogy a karanténban levő irániak egy része nem hajlandó alávetni magát a szabályoknak, ezért rendőrök vigyáznak rájuk a Szent László kórházban. Hozzátette: négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel fenyegetés miatt olyanok ellen, akik álhíreket terjesztettek a koronavírusról. Közben a kormány több mint 8 milliárd forintot rendelt a koronavírus-elleni védekezéshez.

Olaszországban egyetlen nap alatt csaknem száz ember halt bele az új típusú koronavírus okozta fertőzésbe. A járványnak már 463 halálos áldozata van, az igazolt fertőzöttek száma pedig meghaladta a 9 ezret. Az ország északi részén vesztegzár lépett életbe, a térséget csak engedéllyel lehet elhagyni. Olaszországban április 3-ig felfüggesztették minden sportesemény megrendezését és a katolikus egyházi rendezvényeket sem tartják meg.

Romániában másfél hetes rendkívüli iskolai szünetet rendeltek el a koronavírus miatt, és karanténba helyeznek vagy elkülönítenek mindenkit, aki Olaszországból érkezik. A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős testület döntött arról is, hogy a hónap végéig felfüggesztik az Olaszországba tartó vagy onnan érkező buszjáratokat. Romániában eddig 17 koronavírusos esetet igazoltak.

Vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagországainak vezetői. Diplomáciai források szerint kedd délután tanácskoznak majd az állam- és kormányfők. Hétfőn is volt egy hasonló videókonferencia: izraeli kezdeményezésre 8 ország vezetői, köztük a miniszterelnök egyeztetett a helyzetről.

Rövidített plenáris ülést tart a héten az Európai Parlament a koronavírus-járvány miatt. Az EP-képviselők kedden kizárólag a legfontosabb ügyeket, a koronavírus-járványt, a görög-török határon kialakult migrációs helyzetet, illetve a következő költségvetés kérdéseit vitatják meg. A szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Petícióban követeli a szakképzés átalakításának visszavonását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.Az érdekképviselet kifogásolja, hogy a kidolgozásba nem vonták be az érintetteket, a változtatásokat pedig már idén ősszel bevezetik. A legnagyobb veszélynek a PDSZ elnöke azt nevezte, hogy már nem közalkalmazottak a szakképzésben dolgozók. Szűcs Tamás azt mondta: várhatóan egyesül majd a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezetének sztrájkbizottsága.

Aláírták az idei bérmegállapodást a Fővárosi Közterület-fenntartónál.Az egyezség értelmében március elsejével a fizikai dolgozók 10 százalékos, a szellemi dolgozók egységesen 7 százalékos béremelést kapnak. Karácsony Gergely főpolgármester az eseményen azt mondta: a főváros új vezetése tisztában van azzal, hogy magas színvonalú közszolgáltatásokat csak megbecsült munkavállalóktól lehet elvárni.

Kiemelten ellenőrzi a katás szerződéseket az adóhivatal. Az elmúlt időszakban a Pénzügyminisztériumhoz több olyan jelzés érkezett, amelyek szerint sok cég a munkaviszony alternatívájaként használja a katát. Ezek a cégek illegális versenyelőnyre tesznek szert a foglalkoztatottakat szabályszerűen alkalmazó, tisztességes adózókkal szemben.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Görögországnak is és a migránsoknak is segítségre van szükségük a török határnál. Ursula von der Leyen azt mondta: csökkenteni kell a feszültséget a görög-török határon, és fenntartható politikai megoldást kell találni a válsághelyzet kezelésére.

Meredeken zuhan a kőolaj világpiaci ára a határidős jegyzésekben azután, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat. Pénteken kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése, majd az OPEC felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

Hollandiában a vádlottak távollétében megkezdődött a maláj utasszállító hat évvel ezelőtti lelövésével gyanúsítottak tárgyalása. A kelet-ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság három orosz vezetőjét és ukrán társukat azzal vádolja a holland ügyészség, hogy részt vettek a gépet megsemmisítő rakéta telepítésében. A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A tragédiában a 298 utas és a legénység életét veszette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×