INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

szakképzés

petíció

pdsz

tiltakozás

Tiltakozik a PDSZ a szakképzés átalakítása ellen

Infostart / MTI

Petíciót adtak át a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) küldöttei az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársának, a tárca épületében. Az érdekképviselet azt akarja elérni, hogy vonják vissza a szakképzés átalakításának tervét.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a benyújtás előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az új Nemzeti alaptanterv (Nat) mellett ez a másik fontos téma jelenleg.

Úgy fogalmazott, hogy

"vakugrás" a szakképzés átalakítása, nem szabad bevezetni a módosításokat szeptembertől.

A változásokra nem hagynak elég időt, és a kidolgozásba nem vonják be az érintetteket, így a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozóit sem, akik átadták az aláírásgyűjtésük nyomán született petíciót - hangoztatta Szűcs Tamás.

A legnagyobb veszélynek a PDSZ elnöke azt nevezte, hogy már nem a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hanem a munka törvénykönyve vonatkozik majd a szakképzésben foglalkoztatottakra.

Szűcs Tamás rámutatott, hogy tiltakozásuk nem fog megállni egy petíciónál. Azt mondta, hogy remélhetőleg egyesül majd a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) sztrájkbizottsága. Felvetette továbbá, hogy a szabadságnapok "összehangolt kivételével" demonstrálnának.

A Szegedi Szakképzési Centrum képviseletében felszólaló Mészáros Imre azt mondta, hogy érzékelték a napvilágot látott szakképzési törvény hiányosságait, ezért kezdtek aláírásgyűjtésbe.

A korábbi módosítások problémáira utalva jelezte, hogy például a 2017-ben érettségizők csupán néhány hónappal a vizsgáik előtt értesültek a követelményekről, holott a szabályok szerint már két évvel korábban tudniuk kellett volna, hogy mi lesz az elvárás.

A mostani, várhatóan még nagyobb átalakítást, hasonló előkészítetlenség jellemzi - vélekedett Mészáros Imre, sérelmezve a kormányzati kommunikációt is: azt, hogy őket nem kérdezték meg a témában.

Kiemelte, hogy a béremelésekről alig tudnak valamit. Nem ismert, hogy mi lesz a technikai, adminisztratív dolgozók illetményével. Jelenleg sokan kapják az iskolákban a bruttó 210 600 forintos garantált bérminimumot, holott a magyar átlagkereset már meghaladja a 400 ezret - jegyezte meg.

Mészáros Imre arról a problémáról is beszélt, hogy a pedagógusokat oktatókká minősítenék át.

Közölte, hogy megalakul a PDSZ szakképzési szekciója, és arra szólította fel a szakképzési centrumok dolgozóit, hogy csatlakozzanak az aláírásgyűjtésükhöz.

Verebélyné Erdei Gréte, szintén a Szegedi Szakképzési Centrum képviseletében, azt hangsúlyozta, hogy bár fontos a gazdaság fellendítése, nem ez az egyetlen szempont. A pedagógus feladata, hogy formálja a fiatalok személyiségét - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018