eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Operatív Törzs: rendőrök vigyáznak az irániakra a Szent László Kórházban

Észak-Olaszországból Budapestre és Debrecenbe nem jönnek utasszállítók. Hamarosan a magánegészségügyben is megjelenik a koronavírusteszt.

Hétfő délelőtti információk szerint Magyarországon 9 ember fertőződött meg az új koronavírussal, emellett viszont nincsen gyógyult és elhunyt beteg sem - derül ki a hivatalos adatokat szolgáltató Koronavirus.gov.hu portál adataiból.

Az Operatív Törzs aktuális híreit hétfőn a szokott módon 14 órakor ismertették a sajtó képviselőivel a Miniszterelnöki Kabinetirodán.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs szóvivője ismertette, 2 fővel nőtt az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, ők egy iráni és egy magyar állampolgár. Hozzátette, minden környező országban nő a fertőzöttek száma.

Bejelentette:

Észak-Olaszországból Budapestre és Debrecenbe nem jönnek utasszállítók mindaddig, amíg nem javul a helyzet.

"Továbbra is érkeznek a telefonhívások a zöld számokra, a mai napon 155 hívás. 1669 levél érkezett, a mai napon 55 darab. A zöld számok nem a betegség bejelentésére szolgálnak, hanem alapvetően információszolgáltató tevékenységet végeznek, a betegeknek a háziorvost kell felhívni" - hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, a Szent László Kórház karanténjában tartózkodó irániak nem mindegyike együttműködő, "nem megengedhető" magatartást tanúsítanak, ezért rendőrök vigyáznak a Szent László Kórházban.

"A járványügyi szabályok be nem tartása bűncselekménynek minősül" - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, az érintett külföldiek kitoloncolhatók az országból.

Azt is bejelentette:

irániak nem kaphatnak beutazási vízumot, a vízummal rendelkező irániak beléptetését pedig a külügy meg fogja akadályozni a vízum visszavonásával.

Szlávik János, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa a tájékoztatón elmondta, 5 iráni koronavírusos van a kórházban, de csak az egyik idős beteg állapota súlyos.

"Jelenleg 54 embert tartunk karantén alatt. Egyre többen már elhagyhatták a karantént, a korábban behozott diákcsoport is a kísérőkkel már nincs karanténban" - jelentette be.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, a korábban bejelentett, börtönökben gyártott 1,2 millió szájmaszk "az egészségügy tartaléka", az álhírekkel kapcsolatban pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda van munkában.

"Négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel fenyegetés miatt, egy elkövető beazonosítása már megtörtént"

- ismertette.

Elmondta még az irániak együtt nem működéséről azt is, hogy

székeket dobáltak ki az ablakon

a kórházban. Megerősítette, a Facebookon szabályos és megengedett állampolgárokkal kapcsolatot felvenni.

Szlávik János elmondta, a karanténszabályokat megszegők esetében újrakezdődik a 14 napos karantén.

Hogy

magánellátásban el lehet-e érni a koronavírustesztet, azt mondta, hamarosan lehetséges lesz,

ám ez nem fogja befolyásolni az eddigi protokollt, ezzel kapcsolatban pedig még elmondta, az egyes országok gyakorlatai nem azonosak; Olaszország megengedőbb, Francia-, Német- és Magyarország szigorúbb.

Megerősítette: a hétfői nappal változni - szigorodni - fog a koronavírus vizsgálati protokollja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×