INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

palkovics lászló

itm

felsőoktatás

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a Corvinus Egyetem fenntartóváltásának legfrissebb fejleményéről tartott sajtótájékoztatón, az egyetem konferenciatermében 2019. április 24-én. A sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak.

Palkovics László: a Semmelweis Egyetemre költözhet a Corvinus-modell

Infostart

Az orvosi egyetemek közül elsőként a Semmelweis Egyetemen próbálhatják ki az új, alapítványi modellt, de kidolgoznak egy teljesítményalapú felsőoktatási finanszírozási megoldást is.

A Corvinus Egyetem alapítványi működési modelljének kiterjesztési lehetőségét a négy orvosi egyetem közül elsőként a Semmelweis Egyetemen vizsgálják meg – mondta Palkovics László a Népszavának adott interjúban. Az innovációs és technológiai miniszter arról is beszélt, hogy ez nem vezethet a képzési költségek emelkedéséhez, mert az egyetemek a nekik juttatott állami tulajdon hozamából ösztöndíjakat finanszíroznak majd.

Dolgoznak egy másik, teljesítményalapú felsőoktatási finanszírozási modellen is, amelyben az egyetemek munkáját ötévente értékelnék különböző minőségi mutatókkal, és ez alapján jutnának állami forráshoz.

Palkovics László

nem örült annak, hogy mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételin,

szerinte motivációs célból akarták kötelezővé tenni, mert az nem lehet, hogy az egyetemi hallgatók ne tudjanak legalább egy idegen nyelvet, mégis sokan vannak, akik azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk.

A Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről azt mondta, a múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes közös és végleges elhelyezésre, és most Debrecenben olyan léptékű fejlesztést terveznek, amely egészen más intézménnyé tudja alakítani. A miniszter szerint a költözés idén év végéig levezényelhető.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018