eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a Corvinus Egyetem fenntartóváltásának legfrissebb fejleményéről tartott sajtótájékoztatón, az egyetem konferenciatermében 2019. április 24-én. A sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Palkovics László: a Semmelweis Egyetemre költözhet a Corvinus-modell

Az orvosi egyetemek közül elsőként a Semmelweis Egyetemen próbálhatják ki az új, alapítványi modellt, de kidolgoznak egy teljesítményalapú felsőoktatási finanszírozási megoldást is.

A Corvinus Egyetem alapítványi működési modelljének kiterjesztési lehetőségét a négy orvosi egyetem közül elsőként a Semmelweis Egyetemen vizsgálják meg – mondta Palkovics László a Népszavának adott interjúban. Az innovációs és technológiai miniszter arról is beszélt, hogy ez nem vezethet a képzési költségek emelkedéséhez, mert az egyetemek a nekik juttatott állami tulajdon hozamából ösztöndíjakat finanszíroznak majd.

Dolgoznak egy másik, teljesítményalapú felsőoktatási finanszírozási modellen is, amelyben az egyetemek munkáját ötévente értékelnék különböző minőségi mutatókkal, és ez alapján jutnának állami forráshoz.

Palkovics László

nem örült annak, hogy mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételin,

szerinte motivációs célból akarták kötelezővé tenni, mert az nem lehet, hogy az egyetemi hallgatók ne tudjanak legalább egy idegen nyelvet, mégis sokan vannak, akik azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk.

A Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről azt mondta, a múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes közös és végleges elhelyezésre, és most Debrecenben olyan léptékű fejlesztést terveznek, amely egészen más intézménnyé tudja alakítani. A miniszter szerint a költözés idén év végéig levezényelhető.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×