eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

A Greenpeace kiterítette a kártyáit, Karácsony Gergelyéken a sor

Tárgyalóasztalhoz ült a főváros vezetése és a Greenpeace Magyarország szakértői. A téma Budapest környezet- és klímabarát várossá alakítása volt.

Az önkormányzati választásokat megelőzően a Greenpeace Magyarország valamennyi főpolgármester-jelöltnek levelet intézett, arról érdeklődve, hogy megválasztásuk esetén milyen lépéseket kívánnak tenni a klímaváltozás ellni harcban, illetve Budapest jó levegőjéért. Az érintettek megfogalmazták ígéreteiket, így ennek természetes folyománya lett, hogy a megválasztott Karácsony Gergelyt a szervezet megkereste, és konkrét terveket, valamit javaslatokat is letettek az asztalára – ismertette Simon Gergely vegyianyag szakértő az InfoRádiónak.

Az egyik nagy csomag a légszennyezés területe – folytatta a szervezet munkatársa, ami egyrészt köszönhető a helytelen fűtési módoknak, így jelentős épületfelújítási programot látnak szükségesnek. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy az új épületek csak akkor kapjanak építési engedélyt, ha a legmagasabb környezet- és klímavédelmi besorolásoknak megfelelnek, illetve nem utolsó sorban az illegális égetések megszüntetését.

Mindezek mellett a szennyező járművek korlátozását is égetően látják a jó levegő érdekében, ezért azt kérték a városvezetéstől, hogy minél hamarabb próbálják meg lecserélni a régebbi BKV-buszokat, és fokozatosan tiltsák ki Budapestről az egyéb szennyező, Euro1-es, 2-es és 3-as dízeljárműveket, ahogyan az egész Európában is történik, Bukaresttől Moszkván keresztül a német, belga és spanyol nagyvárosokig, fogalmazott Simon Gergely.

A Greenpeace azt is javasolta, hogy csak olyan rendezvények kapjanak engedélyt ezentúl a fővárosban, amelyek például nem használnak egyszer használatos poharakat, tányérokat. Emellett úgy vélik, hogy adminisztratív módszerekkel, adókkal és ösztönzőkkel a többutas csomagolásnak és a visszaváltható rendszereknek előnyt kellene biztosítani. De arra is felhívták Karácsony Gergely figyelmét, hogy mielőbb szükséges Budapest szennyezett területeinek a megtisztítása, mint a Cséry-telep, vagy az Óbudai Gázgyár.

Simon Gergely az InfoRádiónak nyilatkozva arra is kitért, nem tartják szerencsésnek, hogy a Duna partjai, miközben mennyire értékes terület, egy városi autópályaként funkcionálnak, ezért a Greenpeace szerint legkésőbb 2030-ra a rakpartok helyét közparknak kellene átvennie, hiszen döntő fontosságú a zöld területek arányának növelése, valamint a zöldmezős beruházások befejezése a fővárosban.

A több azonnali intézkedés mellett, mint a már említett legszennyezőbb járművek kitiltása, vagy épp egy klímairoda felállítása, úgy gondolják, hogy a fővárosnak 2030-ra kellene egy zöld, fenntartható, klímabarát várossá átalakulnia. Simon Gergely szerint a főváros egyébként nyitott volt a terveikre a szerdai találkozón során, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester mellett Dorosz Dávid klímáért felelős alpolgármester is részt vett. A felek egy hónapon belül ismét asztalhoz ülnek, és áttekintik, hogy Budapest esetleg miben tud konkrét kötelezettségvállalást tenni, tette hozzá a vegyianyag szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×