eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pexels.com

Mi legyen a nem megfelelő ajándékkal?

Nem tetszik, nem megfelelő méretű, elromlott, kettő van belőle - többféle baja lehet az embernek a kapott ajándékkal, ezért karácsony és szilveszter között sokan mennek be a boltokba, hogy cserét, javítást, vagy pénzt kérjenek az eladótól. Végigvesszük, melyik esetben mire számíthat a vásárló.

A hibás áruk esetében a szavatossági és a jótállási igényünket érvényesíthetjük - ez utóbbit nevezi garanciának a köznyelv. Az üzlet az ilyen terméket köteles megjavíttatni, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben pedig vissza kell fizetni a vételárat - mondta az InfoRádiónak Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Még mindig kevesen tudják, pedig fontos, hogy internetes vásárlás esetén

a webáruház az átvételtől számított 14 napon belül a hibátlan terméket is köteles visszavenni - még akkor is, ha a vevő nem indokolja, miért él az úgynevezett elállás jogával.

Ma már egyébként egyre több online kereskedő ennél hosszabb, akár 30 napos kipróbálási időt is vállal.

A hagyományos üzletekben vásárolt termékek, ajándékok esetében nincs ilyen jogszabályi kötelezettség, de a boltok sokszor e nélkül is igyekeznek a vevők kedvében járni, és a kereskedők nagy része visszaveszi a terméket, ha a megvásárolt termék nem tetszik a megajándékozottnak - mondta Keszthelyi Nikoletta. Ilyen esetben a kereskedő dönti el, hogy csereutalványt ad vagy levásárlási lehetőséget biztosít a fogyasztónak. Készpénzt nagyon ritkán adnak vissza.

Az ajándékkal együtt mindig vigyék vissza a nyugtát is a fogyasztók, mivel így könnyebb a jogérvényesítés. Ha pedig nem jutnak dűlőre a kereskedővel, akkor forduljanak a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a békéltető testülethez, vagy az Európai Fogyasztói Központhoz - tanácsolta a helyettes államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×