INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

klímacsúcs

madrid

klímaváltozás

ürge-vorsatz diana

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) éghajlati és energiapolitikai kutatócsoportjának vezetője előadást tart a Piac és Profit üzleti magazin Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 címmel megrendezett konferenciáján a budapesti Danubius Hotel Aréna szállodában 2014. november 19-én.

Kiszivárgott egy európai klímatörvényterv

InfoRádió

Szabályozni kell a szén-dioxid-piacok működését; a fejlődő országok alkalmazkodását segítő pénzügyi alapot fel kell tölteni; az óceánok védelméről kiemelten kell tárgyalni; meg kell határozni a karbonsemlegességi célokat - ezek a legfontosabb céljai a Madridban zajló 25. ENSZ Klímacsúcsnak. Az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület egyik alelnöke mondta el a részleteket.

Fontos klímacsúcs zajlik december közepéig Madridban, de a következő még fontosabb lesz, ahol Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató reményei szerint meg fognak születni a megnövelt ambíciójú nemzeti elköteleződések.

"Viszont ez a klímacsúcs nagyon fontos abból a szempontból, hogy a vállalásokat katalizálja, különösen fontos lenne, hogy

a vezető nagyhatalmak bejelentsék, milyen módon növelik a vállalásokat"

- mondta az InfoRádióban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének egyik alelnöke.

Hozzátette, a tavalyi, katowicei klímacsúcson nem sikerült megállapodni a korábbi, párizsi megállapodás piaci mechanizmusokkal kapcsolatos részében, vagyis hogy hogyan működjenek a szén-dioxid-piacok.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke első hivatalos útja Madridba vitt, az ő bejelentéseiről Ürge-Vorsatz Diána elmondta, Európa nagyon szeretne vezető szerepet játszani a globális klímaharcban, amihez a fontos lépést jelentene, ha az unió elkötelezné magát a 2050-es karbonsemlegesség mellett, amihez

az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megszüntetése kulcsfontosságú lenne. Ebbe egyelőre négy tagállam nem egyezett bele, köztük Magyarország,

de a tárgyalások folyamatban vannak; a végső elköteleződéseket jövőre kell megtenni.

Kiszivárgott közben, hogy készül az "európai klímatörvény" jövő tavaszig. Erről Ürge-Vorsatz Diána leszögezte: fontos lenne, ha kötelező érvényű kereteket tartalmazna.

"A karbonsemlegességi célt kellene törvénybe iktatni, valamint a 2030-as klímacélt, ami jelen pillanatban az, hogy le kell felezni a kibocsátást, egyesek szerint 55 százalékkal kell csökkenteni" - mutatott rá, hozzátéve, hogy lehet, hogy még ez sem lesz arra, hogy az évszázad végére 2 fok alatt maradjon a Föld hőmérséklet-emelkedése. A biztos szerinte az lehetne, ha a dekarbonizációt már 2040-re megoldanák.

Nyitókép: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Az ENSZ Klímacsúcs céljai - Ürge-Vorsatz Diána
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018