eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) éghajlati és energiapolitikai kutatócsoportjának vezetője előadást tart a Piac és Profit üzleti magazin Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 címmel megrendezett konferenciáján a budapesti Danubius Hotel Aréna szállodában 2014. november 19-én.
Nyitókép: Kovács Attila

Kiszivárgott egy európai klímatörvényterv

Szabályozni kell a szén-dioxid-piacok működését; a fejlődő országok alkalmazkodását segítő pénzügyi alapot fel kell tölteni; az óceánok védelméről kiemelten kell tárgyalni; meg kell határozni a karbonsemlegességi célokat - ezek a legfontosabb céljai a Madridban zajló 25. ENSZ Klímacsúcsnak. Az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület egyik alelnöke mondta el a részleteket.

Fontos klímacsúcs zajlik december közepéig Madridban, de a következő még fontosabb lesz, ahol Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató reményei szerint meg fognak születni a megnövelt ambíciójú nemzeti elköteleződések.

"Viszont ez a klímacsúcs nagyon fontos abból a szempontból, hogy a vállalásokat katalizálja, különösen fontos lenne, hogy

a vezető nagyhatalmak bejelentsék, milyen módon növelik a vállalásokat"

- mondta az InfoRádióban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének egyik alelnöke.

Hozzátette, a tavalyi, katowicei klímacsúcson nem sikerült megállapodni a korábbi, párizsi megállapodás piaci mechanizmusokkal kapcsolatos részében, vagyis hogy hogyan működjenek a szén-dioxid-piacok.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke első hivatalos útja Madridba vitt, az ő bejelentéseiről Ürge-Vorsatz Diána elmondta, Európa nagyon szeretne vezető szerepet játszani a globális klímaharcban, amihez a fontos lépést jelentene, ha az unió elkötelezné magát a 2050-es karbonsemlegesség mellett, amihez

az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megszüntetése kulcsfontosságú lenne. Ebbe egyelőre négy tagállam nem egyezett bele, köztük Magyarország,

de a tárgyalások folyamatban vannak; a végső elköteleződéseket jövőre kell megtenni.

Kiszivárgott közben, hogy készül az "európai klímatörvény" jövő tavaszig. Erről Ürge-Vorsatz Diána leszögezte: fontos lenne, ha kötelező érvényű kereteket tartalmazna.

"A karbonsemlegességi célt kellene törvénybe iktatni, valamint a 2030-as klímacélt, ami jelen pillanatban az, hogy le kell felezni a kibocsátást, egyesek szerint 55 százalékkal kell csökkenteni" - mutatott rá, hozzátéve, hogy lehet, hogy még ez sem lesz arra, hogy az évszázad végére 2 fok alatt maradjon a Föld hőmérséklet-emelkedése. A biztos szerinte az lehetne, ha a dekarbonizációt már 2040-re megoldanák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×