INFORÁDIÓ
2021. április 21. szerda
Konrád

békéscsaba

tömegközlekedés

közösségi közlekedés

szükséghelyzet

közgyűlés

volánbusz

Még hosszú ideig szükséghelyzeti közösségi közlekedés lesz Békéscsabán

Még hosszú ideig szükséghelyzeti közösségi közlekedés lesz Békéscsabán

Infostart / MTI

Az önkormányzatnak nincs meg a kellő anyagi fedezete, ezért kényszerülnek fenntartani a jelenlegi helyzetet.

Újabb két évre szükséghelyzeti megoldásként a Volánbusz Zrt.-t jelölik ki a helyi autóbusz-közlekedés biztosítására Békéscsabán - határozott csütörtökön a város közgyűlése.

A békéscsabai önkormányzat nyáron közbeszerzési eljárást írt ki, mivel 2019 végén lejár az a két év, amelyre 2017-ben a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt.-t, a Volánbusz Zrt. jogelődjét kijelölték. A kiírásra egyedül a Volánbusz adott be pályázatot.

A közgyűlési előterjesztésben az olvasható: jelenleg 234 millió forint a helyi autóbusz-közlekedés ellentételezési mértéke, amelyet 49 millióval szeretne emelni a szolgáltató, a benyújtott pályázatban azonban 500 millió forintos igény szerepel. Ezt az önkormányzat nem tudja biztosítani.

A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy - ha a kiírt közbeszerzést eredménytelennek nyilvánítják - legfeljebb két évre ismét éljen az önkormányzat a szükséghelyzeti kijelölés lehetőségével. A jelen lévő 16 képviselő egyhangúlag megszavazta ezt a megoldást.

Két éve Szarvas Péter polgármester (akkor független, most Hajrá Békéscsaba Egyesület) úgy fogalmazott, hogy ismeretei szerint "Magyarországon ilyen kijelölés autóbusz-közlekedés területén még soha nem történt".

Az előterjesztésben megjegyezték, figyelembe vették, hogy az önkormányzatnak támogatási szerződése van a Modern városok program keretében alternatív meghajtású új buszok beszerzésére, amely várhatóan 2022-ben történik meg. Hozzátették, ismereteik szerint a helyi közösségi közlekedésről kormányzati koncepcióalkotás is zajlik.

A közgyűlés ülésén Mészáros Antal, a Volánbusz szakértője közölte, kérik, hogy a kétéves kijelölési időszak alatt induljon párbeszéd arról, milyen szolgáltatást és milyen ellentételezéssel tartana elfogadhatónak a jövőben a város.

Az ülésen tárgyalták azt az előző, még fideszes többségű képviselő-testület által felvetett elképzelést is, hogy hozzon létre az önkormányzat saját buszos vállalkozást.

Szarvas Péter az elkészült kalkulációt ismertetve elmondta, ennek forrásigénye a legolcsóbb számítás szerint is meghaladná a félmilliárd forintot, így az elképzelést nem támogatják.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018