eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Járókelők kelnek át a zebrán a VI. kerületi Bajcsy Zsilinszky úton. „Mindenki gyalogosnak születik” címen országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Naponta három gázolás a zebrán

Az idén már 810 embert ütöttek el a magyarországi gyalogátkelőhelyeken.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő tette fel a kérdést az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy milyen gyakoriak a gázolások a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, és a válasz megdöbbentő: 2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken.

Ennél is legsújtóbb adat, hogy a balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű, tehát az idén várhatóan többen veszítik életüket ott, ahol a szabályok szerint elsőbbségük lenne.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén tavasszal már lebonyolította a Zebra-terv elnevezésű kampányát. Az akció célja volt, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

Az országgyűlési képviselő, aki egyben a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke is, olyan törvényi szabályozást szeretne, amely meghatározná azokat a minimumszabályokat, amelyeknek az ország összes gyalogátkelőhelyének meg kell felelnie.

A főbb követelései:

  • Az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek
  • Országos gyalogátkelőhely-újrafestés
  • Minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítő kialakítása
  • A lámpás gyalogátkelőhelyek adatbázisának Google Maps/Waze-integrációja
  • 40 km/h-s sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsi, ovi) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×