eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
65754.43
2024. április 23. kedd Béla
Járókelők kelnek át a zebrán a VI. kerületi Bajcsy Zsilinszky úton. „Mindenki gyalogosnak születik” címen országos közlekedésbiztonsági kampány indult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Naponta három gázolás a zebrán

Az idén már 810 embert ütöttek el a magyarországi gyalogátkelőhelyeken.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő tette fel a kérdést az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy milyen gyakoriak a gázolások a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, és a válasz megdöbbentő: 2018-ban országosan 1079 esetben, 2019. november 19-ig pedig 810 esetben történt gyalogosgázolás kijelölt gyalogátkelőhelyeken.

Ennél is legsújtóbb adat, hogy a balesetek közül 2018-ban 30, 2019-ben pedig 29 eset volt halálos kimenetelű, tehát az idén várhatóan többen veszítik életüket ott, ahol a szabályok szerint elsőbbségük lenne.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén tavasszal már lebonyolította a Zebra-terv elnevezésű kampányát. Az akció célja volt, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

Az országgyűlési képviselő, aki egyben a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke is, olyan törvényi szabályozást szeretne, amely meghatározná azokat a minimumszabályokat, amelyeknek az ország összes gyalogátkelőhelyének meg kell felelnie.

A főbb követelései:

  • Az utcai közvilágítási előírástól 30 százalékkal nagyobb fényerővel megvilágított gyalogátkelőhelyek
  • Országos gyalogátkelőhely-újrafestés
  • Minden lámpás átkelőhelynél hangos jelzéssegítő kialakítása
  • A lámpás gyalogátkelőhelyek adatbázisának Google Maps/Waze-integrációja
  • 40 km/h-s sebességkorlátozás minden oktatási intézmény (bölcsi, ovi) 300 méteres sugarú körében a gyalogátkelőhelyeknél.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×