eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő Donald Trump republikánus elnök szünetet tart beszéde közben a Mississippi állambeli Tupelóban tartott kampányrendezvényen 2019. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Többhavi fizetéséről mondott le Trump

Donald Trump amerikai elnök harmadik negyedévi elnöki fizetését az opiát tartalmú szerek elleni küzdelemre adományozta - közölte a Fehér Ház egyik tisztségviselője.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta: az elnök a százezer dollárt az egészségügyi államtitkár hivatalának utaltatta át, azzal a megkötéssel, hogy az összeg csakis az opiát tartalmú kábítószerek és gyógyszerek elleni küzdelemre fordítható.

Donald Trump a kormányzat egyik fő célkitűzésének nevezte az opiátfogyasztás elleni küzdelmet.

Az úgynevezett opiátválság az amerikai társadalom egyik legégetőbb gondja. A járványügyi és betegség-megelőzési központ (CDCP) adatai szerint 2017-ben több mint 70 ezer amerikai halt bele az opiát tartalmú szerek túlzott fogyasztásába, legyen szó kábítószer-túladagolásról, vagy gyógyszerfüggőségről.

Az elnök többször utalt arra, hogy alkoholizmusába belehalt testvérbátyja, Fred szomorú példája is ösztökéli őt a függőségek elleni harcra.

"Volt egy bátyám, Fred. Nagyszerű srác, jóképű, jó természetű, nálam sokkal jobb ember volt. De volt egy nagy problémája, az alkohol" - vallotta egy beszédében 2017-ben.

Donald Trump elnöki fizetése évi 400 ezer dollár, de megválasztása óta mindig jótékony célokra ajánlotta fel a teljes összeget. Az idén például a második negyedévi fizetését az országos fősebész, Jerome Adams hivatalának utaltatta át. Adams professzor a marihuána fiatalokra és várandós nőkre gyakorolt kártékony hatását tudatosító kampányokat szervez.

Márciusban az amerikai elnök az első három hónapra járó fizetését a belbiztonsági minisztériumnak adományozta.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×