INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

karácsony gergely

baranyi krisztina

parkolás

parkolóautomata

láng zsolt

fővárosi közgyűlés

Egy ügyfél parkolójegyet vesz egy belvárosi parkolóautomatánál.

Van, aki üdvözli, van, aki nem érti Karácsony javaslatát

Szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés a parkolási rendszer átalakításának első lépéseiről.

Várhatóan szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti parkolási rendszer központosításának és egységesítésének előkészítésére tett javaslata. A városvezető ezzel

fél éven belül felmondaná a parkolásellenőrzésére vonatkozó alvállalkozói szerződéseket.

Így jövő év közepétől a kerületi önkormányzatoknak maguknak vagy az általuk létrehozott társaságoknak kellene végezniük a parkolóautomaták üzemeltetését, az ellenőrzés és az ügyfélszolgálati munkát.

Baranyi Krisztina, Ferencváros új polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: üdvözli az elképzelést. Bár az önkormányzati törvény jó szándékkal szabályozta a parkolásüzemeltetést, a városvezetők korábban megtalálták azokat a kiskapukat, amelyek alapján a valós rendelet és a törvény alól is ki lehetett bújni, és így nem közcélra lett fordítva az a rengeteg sok milliárd, amely egyébként nyereségként a parkolás üzemeltetéséből befolyhatott volna az önkormányzatokhoz – fogalmazott.

Az, hogy az egységes parkolási rendszer bevételeit a kerületek hogyan osztják el, külön városrészi megállapodás kérdése lesz,

tette hozzá Baranyi Krisztina.

Láng Zsolt, a leendő Fidesz-frakció nevében az InfoRádiónak korábban azt mondta, hogy jogalkotásilag nem érti a javaslatot. "Egy olyan szabályozást kíván behozni, amit a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv), ami egy parlament által elfogadott kétharmados törvény, egyébként szabályoz. Szerintem – folytatta a politikus –, ezt a szabályozást, amelyben a kerületi önkormányzatokra bízza a parkolásüzemeltetést, tovább nem szabályozhatja egy ennél gyengébb hatásfokú fővárosi rendelet."

Láng Zsolt hozzátette, a II. kerületben, ahol 13 évig volt polgármester, már régen a kerület végezteti a parkolást. "Hogy lehessen kártyával fizetni az automatáknál, támogatandó dolog, hozzáteszem, az nincs mellette, hogy akkor az összes budapesti parkolóautomatát ki kell egy olyan modullal egészíteni, ami már tud kártyát fogadni.

Kérdés, hogy ez mennyibe kerül, és hogy ennek a költségeit a kerületek vagy a főváros állja?

Picit gyors ez a rendelet, és szerintem nincsen megfelelően kidolgozva" – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, az automaták számának csökkentésével az autósok számára lesz kényelmetlenebb a díjfizetés.

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Parkolás átalakítása
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018