eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Várhelyi Olivér megkapta a bizottsági jóváhagyást - a nap hírei

Megkapta az európai parlament külügyi bizottságának támogatását Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt. Közösen kezdeményezi a fogaskerekű meghosszabbítását a Normafáig a főpolgármester és a XII. kerület vezetője. Az idén Roska Botond neurobiológus kapta a Semmelweis Egyetem legnagyobb elismerését. A nap legfontosabb hírei november 18-án.

Megkapta az Európai Parlament külügyi bizottságának támogatását a bővítésért és szomszsédságpolitikáért felelős biztosi posztra jelölt Várhelyi Olivér.A magyar jelöltnek a múlt heti meghallgatás után további kérdéseket tettek fel a képviselők, akik elfogadták az ezekre adott válaszokat.

Nyilvántartásba vette az Európai Bíróság a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatos eljárást. Az Európai Bizottság már júliusban jelezte, hogy a magyar kormány által küldött magyarázatokkal továbbra sem elégedett, ezért bírói útra tereli a jogvita eldöntését.

Tárgysorozatba vette az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága azt a kormánypárti javaslatot, ami minden korábbinál szigorúbban bünteti majd a renitens parlamenti képviselőket. Az indítvány hosszú eltiltással és nagy pénzbírsággal fenyegeti azokat, akik megszegik az országgyűlésről szóló törvényt és a házszabályt.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks-2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása, mellyel egyidejűleg a beruházás befejezésének határideje is módosul. Süli János tárca nélküli miniszter elmondta: Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni 2026-ig.

Magyarország és Észtország közösen lép fel a migráció megállításáért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter miután hivatali partnerével tárgyalt Budapesten. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a két szövetséges állam azonos álláspontot képvisel a világ és az unió jövője szempontjából fontos kérdésekben.

Megtámadták az október 13-ai roma nemzetiségi országos választás eredményét, így az egyelőre nem emelkedhet jogerőre. A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki határozatában állapította meg az egyes listák által szerzett mandátumok számát.

A kormány előtt nincs olyan előterjesztés és nem is tárgyalt olyan dokumentumot, amely kórházbezárásokról szólt volna - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca azokra a lapértesülésekre reagált, amelyek szerint a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült kormányzati munkaanyagban az aktív ellátás megszüntetését, valamint további intézmény-összevonást javasol több helyen.

Újabb 12 milliárd forintot fordít a Magyar falu programra a kormány. A pénzből 278 település falu- és tanyagondnoki hálózata kap új gépjárműveket. A lecserélt működőképes járműveket a határon túli magyar közösségek és egyházak kapják meg.

Mezőgazdasági összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal. December 15-ig az ország 484 településén az egyéni és a háztáji gazdaságok termelési jellemzőit vizsgálják az összeírók.

Közösen kezdeményezi a főpolgármester és a 12. kerület vezetője a kormánynál, hogy a fővárosi közfejlesztési tanács tűzze napirendjére a fogaskerekű meghosszabbítását a Normafáig.Karácsony Gergely és Pokorni Zoltán azt követően nyilatkozott erről, hogy a területen kialakítandó parkoló ügyében egyeztetett.

Az idén Roska Botond neurobiológus kapta a Semmelweis Budapest Awardot.Merkely Béla, az intézmény rektora kiemelte: a Magyar Szent István-renddel kitüntetett kutatóorvos az emberi látás visszaállításán dolgozik, kutatásai betegek millióit segíthetik hozzá egy jobb minőségű élethez. Az alkalomra írt köszöntőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: Roska Botond az élet valós problémáira nyújt innovatív megoldást.

Szerdától ismét Budapesten tanácskozik a Tudomány világfóruma. A rendezvényen a tudomány etikáját és felelősségét vizsgálják a tudósok. A fórumot Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg. A szombaton záruló fórumra 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

Kiengedték a dunai balesetben érintett szállodahajó ukrán kapitányát, a bíróság a férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el. A Fővárosi Törvényszék határozata értelmében a kapitány nyomkövetőt kap, így engedély nélkül nem hagyhatja el a számára kijelölt lakást.

Ausztriában már halálos áldozatot is követelt a rendkívüli időjárás. Karintia egyik településén lakóházat talált el a kőlavina. Az épületben lakó idős férfi életét vesztette. Egy másik kőlavinában többen megsérültek. Stájerországban a fenyegető földcsuszamlások és a nagy mennyiségű talajvíz miatt ötven embernek kellett elhagynia otthonát az egyik településen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×