INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

igazságügyi bizottság

hende csaba

szabó tímea

házszabály

büntetés

szigor

országgyűlés

Képviselők az őszi ülésszak kezdetén az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én.

A plenáris elé kerül a renitens képviselőkre vonatkozó szigorítás

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Tárgysorozatba vette az Országgyűlés igazságügyi bizottsága azt a kormánypárti javaslatot, ami minden korábbinál szigorúbban bünteti majd a renitens parlamenti képviselőket. Az indítvány hosszú eltiltással és nagy pénzbírsággal fenyegeti azokat, akik megszegik az Országgyűlésről szóló törvényt és a Házszabályt.

A módosítás célja az Országgyűlés zavartalan és hatékony működésének biztosítása, illetve a törvényhozás méltóságának és tekintélyének megőrzése, mondta az egyik kormánypárti előterjesztő az igazságügyi bizottság ülésén. Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy az Országgyűlés a közügyek megvitatásának legmagasabb szintű nyilvános fóruma, és ezt kell egyensúlyba hozni az egyéni képviselők jogaival. Hangsúlyozta, hogy

a javaslat nem érint ellenzéki jogokat, hiszen olyan jogsértéseket szankcionál, amelyeket a parlament tagjai, pártállástól függetlenül elkövetnek, vagy elkövethetnek.

"Mi sem vagyunk szentek, mi is használunk csúnya szavakat" – mondta a fideszes politikus, aki szerint a szigorításra azért van szükség, mert Hadházy Ákos akciója megrendítette az Országgyűlésbe vetett közbizalmat.

Az ellenzék viszont úgy látja, hogy a kormányoldal alkotmányellenes módon korlátozza az ellenvéleményt megfogalmazók jogait. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felháborodva fogadta, hogy jogsértés esetén nemhogy az Országházból, hanem a Képviselői Irodaházból is kitilthatják őket, pedig az a munkahelyük. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz–KDNP azért terjesztette be az Országgyűlésről szóló törvény és a határozati házszabály módosítását, mert

retteg az egyesült ellenzéktől.

Az indítványt az Alkotmánybíróságon, de legkésőbb az Emberi Jogok Európai Bíróságán biztosan elbukik, jósolta Szabó Tímea. Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt is azt mondta, hogy a javaslat sérti a jogállamiságot. A szocialista Varga László arra kérte a kormányoldalt, hogy vonják vissza a módosítást és egyeztessenek a képviselőcsoportokkal a terveikről. Ezt tartaná üdvösnek a jobbikos Gyüre Csaba is.

A Fidesz–KDNP képviseletében Czunyiné Bertalan Judit és Nacsa Lőrinc vette védelmébe az indítványt. Szerintük az ellenzék cirkuszt, illetve kocsmát akar csinálni az Országgyűlésből, és azért folytat botránypolitizálását, mert nincs érdemi mondanivalója.

Az igazságügyi bizottság végül, a kormánypárti tagok szavazatainak köszönhetően tárgysorozatba vette a javaslatot, az tehát a plenáris ülés elé kerülhet.

Elkaszálták viszont a Párbeszéd indítványát. Kocsis-Cake Olivio, a párt képviselője a parlamenti újságírók mozgását és munkavégzését minden korábbinál nagyobb mértékben korlátozó házelnöki intézkedéseket akarta átengedni a törvényhozás szűrin, de nem járt sikerrel, ezért azok hatályban maradnak.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Szigorúbban büntethetik a renitens parlamenti képviselőket
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018