eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A javuló gazdaság kapcsolatokat méltatta a magyar miniszterelnök és az orosz elnök - napinfó

Az ország ötödik legnagyobb bankja jön létre az elkövetkező napokban – jelentette ki a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Összehívta jövő keddre a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését a főpolgármester.

A javuló gazdaság kapcsolatokat méltatta a magyar miniszterelnök és az orosz elnök közös sajtótájékoztatóján, amely előtt 8 megállapodást írtak alá. Orbán Viktor kijelentette, hogy magyar részről cél az orosz külkereskedelmi többlet csökkentése, amire magyar beruházásokkal és exporttal van lehetőség. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejeleztette, hogy 2025-ig szóló megállapodás született az olaj- és gázszállításokról. Hozzátette: Magyarország már jövőre csatlakozhat az épülő Török Áramlat gázvezetékhez.

Megvétózta a NATO nagyköveteinek Ukrajnával foglalkozó közös nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a NATO nagykövetek nem vették figyelembe a magyar kormány javaslatait arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek a nemzetközi jogszabályok alapján köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására.

Egy új közös eurázsiai pénz létrehozását is elképzelhetőnek tartja a kontinens államainak együttműködésével a nemzeti bank elnöke. Matolcsy György a jegybank által szervezett budapesti Eurázsia Fórumon annyit mondott, hogy a pénznem digitális lesz, és köze lesz hozzá az áramnak, valamint az aranynak.

Az ország ötödik legnagyobb bankja jön létre az elkövetkező napokban – jelentette ki a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Vida József az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a november 6-án újranyitó bankokban egységesített kiszolgálással találkozhatnak az ügyfelek, emellett egyszerűsödik az internetes bankolás. A Takarékbank elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a pénzintézet vezetése a lakossági hitelezés területén 10 százalékos növekedést tervez.

Augusztusban 11 és fél százalékkal, 358 ezer 900 forintra nőtt a bruttó átlagkereset. A nettó átlagkereset is hasonló mértékben emelkedett, 238 ezer 600 forintra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési szektorban is több mint kétszámjegyű a növekedés.

Összehívta jövő keddre a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését a főpolgármester. Karácsony Gergely 15 javaslatot terjeszt a közgyűlés elé. Napirendre kerül a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása és az előző városvezető, Tarlós István végkielégítésének megduplázása is.

Az unió költségvetési biztosa szerint az idén már nem várható megállapodás a közösség 2021 és 27 közötti költségvetési keretéről. A tagállamok rendkívül megosztottak a büdzsé kérdésben. A nettó befizető országok jelentős része a bruttó nemzeti jövedelem 1 százalékában maximalizálná a tagállamok hozzájárulását, mások azonban ezt nem tartják elengedőnek, különösen az Egyesült Királyság tervezett kilépése miatt, amely miatt várhatóan tízmilliárd euró esik ki a közös költségvetésből.

Az európai menekültügyi rendszer átalakításáról szóló új javaslattal készül a berlini kormány a 2020 júliusában kezdődő német soros uniós elnökségre. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter elmondta: a javaslat alapján a menedékjogot kérők ügyében a Frontex uniós határ- és partvédelmi szervezet közreműködésével már a közösség külső határán kellene dönteni.

Dánia hozzájárulását adta a vitatott Északi Áramlat-2 gázvezeték dán felségterületen építendő 147 kilométeres szakaszának kivitelezéséhez. Az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2-nek az év végére kell elkészülnie, de a több mint 1200 kilométeres vezeték építése a dán engedély elhúzódása miatt hosszabb ideje megakadt.

Üdvözölte a csapatszétválasztást a Donyec-medencei frontvonalnál lévő Zolote településnél a NATO-főtitkára. Jens Stoltenberg a dél-ukrajnai Odesszában az ukrán miniszterelnök-helyettessel tartott tájékoztatóján megismételte: Oroszországnak be kell tartania a minszki megállapodást.

Csökkentette a dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer. A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,5 és 1,75 százalék közöttire csökkentette az irányadó dollárkamatsávot.

Elfogadta a jogellenes adatfelhasználás címén kirótt 500 ezer fontos brit pénzbírságot a Facebook. Felelősségét ugyanakkor továbbra sem ismeri el a cég. A brit hatóságok egy éve rótták ki a pénzbírságot a Facebookra, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű, londoni székhelyű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég csaknem 90 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×