eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Vlagyimir Putyin Budapesten: egyik ország sem tudja megváltoztatni a házszámát

Gazdasági és politikai természetű együttműködési megállapodásokat kötött Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai budapesti látogatása idején Magyarország és Oroszország, aminek csak egyik eleme az orosz gázszállítás, a magyar fél például pénzügyi befektetésekkel és termékekkel is megjelenik az orosz piacon.

Szerda délután hivatalos villámlátogatásra érkezett Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megbeszélést folytasson Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Hosszú évekre visszanyúló gyakorlatról beszélt a magyar kormányfő az évenkénti magas szintű magyar-orosz találkozók kapcsán, amelyek természete "gazdasági és politikai". Mint felidézte, a gazdasági szankciók óta 2018-ban nőtt először a kereskedelmi volumen a két ország között.

Bejelentette,

Oroszországban tőkebefektetéseket hoz létre a magyar fél,

illetve olyan termékeket keres, amelyek számára az orosz fél piac, ezzel áll helyre a gázvásárlás kereskedelmi egyensúlya.

Budapest, 2019. október 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. A kormányfő mellett balról Balla János miniszterelnöki főtanácsadó, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Vlagyimir Putyin mellett jobbról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (háttal).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Budapest, 2019. október 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. A kormányfő mellett balról Balla János miniszterelnöki főtanácsadó, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Vlagyimir Putyin mellett jobbról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (háttal). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint mondta, Magyarország a Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben élte le eddigi életét, és egyik ország sem tudja megváltoztatni a "házszámát".

A két ország közötti politikai együttműködés területei a következők:

  • a keresztény közösségek védelme
  • migráció a balkáni útvonalon
  • közel-keleti stabilitás
  • NATO-orosz együttműködés javítása

Elmondta, elérhetővé teszik később a beruházások listáját: húsipar, egészségügy, mezőgazadsági termékek, technológia - ezen területeken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozó után elmondta, köszöni Orbán Viktor meghívását és a kialakult együttműködési mechanizmust.

Budapest, 2019. október 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Budapest, 2019. október 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Megvitattuk a magyar-orosz viszony minden aspektusát, áttekintettük az elmúlt évek tapasztalatait és perspektívákat vázoltunk fel, aláírtunk több dokumentumot" - mondta az orosz elnök.

Kiemelte, 7 milliárd dollárnyival, 30 százalékkal nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom, és

arra törekszenek, hogy diverzifikálják a kereskedelmet, hogy az ne csak a gázról szóljon az orosz fél oldaláról sem.

"Magyarország jelentős szerepet játszik abban, hogy Oroszország a kőolajat és a gázt Nyugat-Európában egyenletesen terítse" - húzta alá Vlagyimir Putyin, aki szót ejtett a Paks 2 beruházásról is, aminek fő résztvevője az orosz Roszatom cég.

Tájékoztatta Orbán Viktort a szíriai szándékokról és helyzetről is, célként megjelölve, hogy Szíriában elkezdődjön végre az építkezés. Megköszönte a magyar kormányfőnek az erre irányuló kezdeményezését, illetve a keresztényüldözéssel szembeni fellépését.

Végezetül újra megköszönte a meghívást.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, a Török Áramlat vezeték Magyarország számára prioritás, mert nemcsak a forrást tekintve, hanem a tranzitországokat tekintve is szeretnénk szuverének lenni.

"Magyarország energiaszempontból szuverénnek tekinthető"

- szögezte le.

Elmondta azt is, tárgyalásban állnak Oroszországgal abban, hogy miként tudnak közösen egyházi épületeket helyreállítani azokon a területeken, ahol mostanáig keresztényüldözés zajlik. Ezt a törekvést a sajtótájékoztatón az orosz elnök is megerősítette, elfogadhatatlannak nevezve, hogy bárkit a vallási meggyőződése miatt üldözzenek.

Végezetül Orbán Viktor egy kérdés kapcsán jelezte, várja a találkozást Ukrajna új elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

Itt megnézheti a sajtótájékoztatót, a cikk végén pedig egyben meghallgathatja.

Tavaly szeptemberben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbb tavaly szeptemberben találkozott Moszkvában az orosz elnökkel, ahol a hivatalos találkozó után négyszemközti megbeszélést is folytattak. Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott: Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok. Erről bővebben ITT olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×