eur:
392.86
usd:
368.21
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megkezdte szíriai hadműveletét a kurd fegyveresek ellen Törökország - a nap hírei

November 13-ára halasztják a közszolgálati sztrájkot az ágazati érdekképviseletek. Elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író.

Szíria északi részén halálos áldozatokat is követelt a szárazföldi és légi török hadművelet. A szíriai kurdok közölték: a török harci repülők civilek lakta területeket bombáztak, és a lakosság körében pánik tört ki. Recep Tayyip Erdogan török elnök a béke megteremtését és a szíriai menekültek hazatérését nevezte a beavatkozás céljának. Több nyugati állam is elítélte a katonai akciót, ami miatt csütörtökön összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a németországi Halléban történt lövöldözés körülményei - jelentette ki a szövetségi belügyminiszter. Horst Seehofer közölte: az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van. Sajtóértesülések szerint az elkövető egy neonáci nézeteket valló 27 éves német férfi, aki a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr idején próbált behatolni a hallei zsinagógába. Miután ez nem sikerült neki, két embert lőtt le a nyílt utcán. Egy rendőr a tettessel vívott tűzpárbajban sebesült meg.

Magyarország egy hellyel előrébb lépett a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi listáján. A sort az idén is Szingapúr vezeti az Egyesült Államok és Hong Kong előtt. Az európai országok közül Hollandia a negyedik, Svájc az ötödik helyezést érte el. Magyarország a 28 tagú Európai Unió 24. legversenyképesebb tagállama, a globális, 147-es listán a 47. lett.

Augusztusban jobban nőtt az export az importnál. A kivitel euróban számított értéke 2,6 százalékkal, a behozatal pedig 1,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Mintegy 250 ezer fő hiányzik a munkaerőpiacról, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke szerint ennek oka részben a magyar gazdaság teljesítményének növekedése. Rolek Ferenc a Világgazdaságnak azt mondta: a cégek munkaerőigénye folyamatosan nő, miközben a munkavállalók száma demográfiai okokból is csökken. Hozzátette: a deficitből adódóan számos fejlesztés nem valósul meg a cégeknél.

November 13-ára halasztják az október 10-ére tervezett közszolgálati sztrájkot az ágazati érdekképviseletek. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: azért döntöttek így, mert egyelőre nincs megállapodás a kormánnyal a még elégséges szolgáltatásokról.

Eredményes volt az őszi betakarítás, és az őszi vetések eddigi kilátásai is kedvezőek - mondta az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár. Tarpataki Tamás közölte: az őszi búza, a durum búza, az őszi árpa, a tavaszi árpa, a rozs, a zab, a tritikálé és a repce betakarítása országszerte több mint 1,6 millió hektárnyi területre terjedt ki, a termés teljes mennyisége 7,8 millió tonna.

Az elmúlt 3 évben több mint 80 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása - mondta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László kiemelte: tavaly 23,5 százalékkal nőtt az építőipar termelékenysége.

Megrongáltak egy magyar rendszámú autót, és magyar futballszurkolókra támadtak horvát huligánok Splitben, a csütörtöki labdarúgó Európa-bajnoki selejtező helyszínén. A rongálás miatt a horvát rendőrség három gyanúsítottat vett őrizetbe. A hatóságok másik két embert is elfogtak, akik magyar szurkolóra támadtak az utcán.

Elérte a 2 milliót azoknak a külföldi uniós állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedésért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig csaknem 54 ezren igényelték ezt.

A lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért egy amerikai, egy brit és egy japán tudós, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kapja az idei kémiai Nobel-díjat. Az indoklás szerint a könnyű, újratölthető és tartós lítiumion-akkumulátorokat napjainkban a mobiltelefonoktól a laptopokon át az elektromos autókig használják. Jelentős mennyiségű nap- és szélenergiát tudnak elraktározni, lehetővé téve ezzel a fosszilis energiától mentes társadalmat.

Elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író. A Waldorf-pedagógia egyik fontos magyarországi képviselője 84 éves volt. Vekerdy Tamásnak több folyóiratban is megjelentek szakmai cikkei, tanulmányai, sorra adták ki a gyerekekkel, iskolákkal foglalkozó könyveit, szépirodalmi művei is sikert arattak.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×