eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az egyik áldozat letakart holtteste hever a németországi Halle városában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. október 9-én. A támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni, a lövöldözésben legkevesebb két ember életét vesztette.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Friss információk a hallei lövöldözésről

Hivatalosan is megerősítették, hogy egy támadó volt. Halléban már az utcára mehetnek az emberek, ám a közeli Landsbergben rendőri készenlét van, utakat zártak le és a lakosságot arra kérték, ne menjenek az utcára.

A kora estig kiadott hatósági közlemények, sajtóhírek és szemtanúk beszámolói alapján támadás érte Halle zsinagógáját és a mellette lévő zsidó temetőt, miközben 70-80 hívő az engesztelés napját, a jóm-kipúrt ünnepelte.

A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe.

A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek:

az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelységbe.

Antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el - közölte Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, hozzátéve: a lehető legélesebben elítéli a "békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást". A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van.

Halle, 2019. október 9.
Rendőrök a németországi Halle városában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. október 9-én. A támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni, a lövöldözésben legkevesebb két ember életét vesztette. A hatóságok később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben.
MTI/EPA/Filip Singer
Rendőrök a németországi Halle városában elkövetett lövöldözés helyszínén. A támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni, a lövöldözésben legkevesebb két ember életét vesztette. MTI/EPA/Filip Singer

A Bild című lap este hírportálján azt jelentette, hogy csak egy támadó volt. Erről írt az MDR tévé honlapja is. A hatóságok a többi sajtójelentéshez hasonlóan ezt az értesülést sem kommentálták nyilvánosan.

Az ügyet magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség. A karlsruhei központú hatóság egyik szóvivője a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: egyelőre nem világos, hogy valóban antiszemita támadás történt-e.

Az elkövető vagy elkövetők több automata fegyverrel és robbanóeszközzel rendelkeztek, terepszínű öltözéket, golyóálló mellényt és sisakot viseltek. A sikertelen támadás és a zsinagóga körüli lövöldözés után egy feltételezett elkövetőt elfogtak Hallétól délre, Zeitz közelében egy autópályán, miután balesetet okozott. A Leipziger Volkszeitung című lap értesülése szerint német állampolgár, az ugyancsak az ország keleti részén fekvő, Szász-Anhalttal szomszédos Türingiából származik.

Hallétól északkeletre, Landsberg nevű településen a rendőrség jelentős erőket vont össze, az utakat lezárták. Az akció háttere nem ismert.

A hallei zsinagógában ünneplő híveket csak órákkal a támadási kísérlet után engedték ki az épületből. A rendőrség és a város vezetése este feloldotta az ámokfutások esetére rendszeresített intézkedéseket, így visszavonták a kijárási tilalommal járó rendkívüli helyzetet és megnyitották a támadás miatt lezárt főpályaudvart.

Az eset miatt a szomszédos Szászország tartományban is mozgósították a terrorelhárító egységeket. Megerősítették a drezdai zsinagóga védelmét, a Hallétól mintegy 30 kilométerre fekvő Lipcsében pedig több kereszteződést megerősített fegyverzetű rendőrök foglaltak el.

A városban éppen szerda este ünneplik a rendszerváltást és a német újraegyesítést megelőző tömegtüntetések 30. évfordulóját. A szabadtéri megemlékezésre sok ezer embert várnak, a vendégek között van Frank-Walter Steinmeier államfő is.

A rendezvényt megtartják, a rendőri jelenlétet megerősítik.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet "szíven üt". Hozzátette, hogy mindenkinek fel kell lépnie az antiszemitizmus ellen. Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek hangsúlyozta: közösen dolgozni kell azért, hogy "soha többé ne kelljen félnie zsidóknak Németországban".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×