eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányfő már egyeztetett az Európai Bizottság megválasztott elnökével Trócsányi László ügyéről - a nap hírei

Vízszűrő berendezéseket helyeztek üzembe az állami fenntartású kórházakban a kórházi fertőzések megelőzésére. Több ezer diák vett részt a 3. globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetésen.

A miniszterelnök továbbra is Trócsányi Lászlót tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy az Európai Bizottság magyar tagja legyen. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: megegyezett Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnökkel abban, hogy megvárják, míg az Európai Parlament összeférhetetlenséget megállapító jogi bizottsága írásba foglalja döntését.

Magyarország felelősséget érez a világban üldözött keresztény közösségekért - mondta New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ konferenciáján arról beszélt, hogy a Hungary Helps programban Magyarország már 40 millió dollárnyi közvetlen pénzügyi támogatást nyújtott az üldözött keresztény közösségeknek.

Uniós szinten és Magyarországon is több mint 8 százalékkal nőtt a felsőfokú végzettségű fiatalok aránya az elmúlt 10 évben - derült ki az Európai Bizottság jelentéséből. A dokumentum Magyarországról azt állapította meg, hogy erősödtek a diákok teljesítménye közötti különbségek kiegyenlítésére irányuló intézkedések, miközben szigorodtak a felsőoktatásban való részvétel feltételei.

3,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta június-augusztusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 34 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezerre emelkedett. A Pénzügyminisztérium tovább növelné a foglalkoztatást.

Újabb mélypontot ért el a forint az euróval szemben, péntek délelőtt 336 forint 30 filléren állt az árfolyam. A hazai fizetőeszköz a dollárral szemben is több mint 17 éves mélypontra került, a délelőtti kereskedésben elérte a 308-as szintet.

A Mol poliolüzemének alapkőletételével elindult az ország legnagyobb hazai hátterű beruházása Tiszaújvárosban. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a cégcsoport 1,2 milliárd eurós fejlesztéséhez a kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá.

Vízszűrő berendezéseket helyeztek üzembe az állami fenntartású kórházakban a kórházi fertőzések megelőzésére. Kásler Miklós miniszter elmondta: a melegvíz-rendszer mikrobiológiai csíramentesítésére szolgáló szűrőrendszer 2,5 milliárd forintba került.

Meghaladta a 14 ezret a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására benyújtott kérelmek száma, az eddig folyósított támogatások összege pedig már másfél milliárd forint - közölte a családügyi államtitkár. Novák Katalin kifejtette, a családvédelmi akcióterv elemei közül az autóvásárlási támogatás az egyik legnépszerűbb intézkedés.

Átállt az elektronikus kézbesítési rendszerre szeptemberben a teljes postai hálózat. Az ügyfelek most már nyomon követhetik a könyvelt levelek útját, a kézbesítők digitális eszközön adják át a tértivevényes és ajánlott leveleket, a nagyobb települések kézbesítői pedig az értesítőket ki is tudják nyomtatni.

Az önkormányzati választáson 61 olyan jelölt indul, aki nem magyar állampolgár, de van magyarországi lakcíme. A jelöltek 10 uniós tagországból származnak, a legtöbben Szlovákia, Németország és Hollandia állampolgárai.

Több ezer diák vett részt a 3. globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetésen a belvárosban. A világ sok nagyvárosában fiatalok ezrei vonulnak utcára péntekenként a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépésért.

Tagadta a kínai külügyminisztérium, hogy országának köze lenne az Airbus alvállalkozói elleni kibertámadásokhoz. Az AFP francia hírügynökség közlése szerint az elmúlt egy évben négy nagyobb támadással vették célba az európai repülőgép-konstruktőr alvállalkozóit

Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt. A jövőben 49 ország állampolgárai igényelhetnek elektronikus úton vízumot. Kína, Japán, az Egyesült Államok és Európa országai kerülnek fel a listára.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×