INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

máv

homolya róbert

vasút

aréna

Vasúti szárnyvonalon közlekedő MÁV Start BZMOT személyszállító szerelvény.

Felsorolni sem könnyű, a MÁV mi mindennel kerül be a hírekbe mostanában

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Elromlott jegyautomaták, majdnem összeütköző vonatok, késések, járatkimaradások, leszakadó felsővezeték és távozó felső vezető - sokasodnak a problémák a MÁV háza táján. Ugyanakkor tervek is vannak új emeletes vonatokról, felújított állomásokról és rövidülő menetidőkről. Az InfoRádió összegyűjtötte, hogy a vasúttársaság az elmúlt hetekben milyen hírekkel tudott bekerülni a hírekbe, a cég elnök-vezérigazgatója ugyanis csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Szeptember 13-án Pécelen két szerelvény egymásba rohant volna, ha az úgynevezett vonatbefolyásoló berendezés nem állítja meg őket. Az egyik mozdony vezetője ugyanis nem vette figyelembe a továbbhaladást tiltó jelzést. A két vonat végül egymástól 700 méter távolságban fékezett le. A MÁV szerint az utasok nem voltak veszélyben.

Egy másik alkalommal egy szerelvényt tévedésből az úgynevezett tárolóvágányra húztak ki. Ötven utasnak - köztük egy veszélyeztetett terhes nőnek és egy kisgyerekes anyukának - a sínek mentén kellett visszabotladoznia a Nyugati pályaudvarra.

A Hatvan és Budapest között vasútvonal felújítása miatt a pótlóbuszokra átszállított utasoknak egy macskaköves járdán kell végighúzniuk bőröndjeiket, a megállóban pedig olyan kicsi tető van, hogy az alatt nem fér el egy IC összes utasa.

Még ennél is több embernek okozott kellemetlenséget az, hogy szeptemberben meghibásodtak a jegyautomaták és interneten sem lehetett jegyet vásárolni, a Keleti pályaudvaron pedig egész éjszaka nem működött a jegypénztár, mert az egyetlen éjszakás dolgozó megbetegedett Biber Anett szóvivő szerint.

Ez egyedi eset volt, de korábban a Nyugati pályaudvaron is korlátozták a pénztár nyitvatartását, mert a MÁV-nál óriási a munkaerőhiány. Augusztusban 30 vonat nem tudott elindulni, mert nem volt rájuk személyzet.

A Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja, Gyöngyösi Máté szerint a létszámhiány már alapvetően befolyásolja a vasúti szolgáltatás színvonalát.

"Vannak olyan járatok, amelyek kimaradnak emiatt, a pénztárak hamarabb bezárnak, az emberek nem tudnak időben jegyet venni, és a vonatokon sincs elég kalauz"

- mondta.

A vasúttársaság nem ért egyet azzal, hogy a létszámhiány ilyen komoly problémát okoz. "A vonatok leközlekedtetésében nem okoz gondot, hogy folyamatosan keresünk munkatársakat, mert folyamatosan indulnak tanfolyamok, illetve

munkatársaink eldönthetik, hogy vállalnak-e túlórát, jönnek-e plusz szolgálatra, és minden lehetőséget, például a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását is megragadjuk"

- mondta Biber Anett.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke nem ilyen derűlátó. "Az utazóközönség által igényelt személykocsi-állomány nem áll most a MÁV-Start Zrt. rendelkezésére" - mondta, hozzátéve, mintegy 1500 főt kellene fölvenni a társasághoz.

Közben

a MÁV 800 dolgozót keres, főleg jegyvizsgálókat, váltókezelőket, pénztárosokat és felsővezeték-szerelőket.

Az utóbbiakra különösen nagy szükség van, mert a felsővezetékek gyakran leszakadnak, amiről természetesen nem mindig a MÁV tehet. Szeptemberben Kaposváron például egy teherautó tépte le a vonatok továbbhaladását biztosító kábeleket, aztán megállás nélkül továbbhajtott. Máskor viszont a vasúttársaság vagy legalábbis az általa megbízott cég miatt késnek a vonatok. Budapest és Cegléd között például majdnem egy órával hosszabb lett a menetidő, mert a Városliget és Kőbánya között nem haladtak elég gyorsan a pályafelújítással. Szeptemberben a MÁV nemcsak egy felsővezetéket vesztett el, hanem egy felső vezetőt is. Völgyesi Károly általános és műszaki vezérigazgató-helyettes munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, az erről szóló szűkszavú közleményből azonban nem derült ki, hogy távozásának köze van-e a sokasodó meghibásodásokhoz.

Mindazonáltal az elmúlt egy hónapban néhány jó hír is érkezett a MÁV-tól. A társaság bejelentette, hogy mostantól magyarul is kiírja a határon túli állomásneveket, jövőre

az emeletes motorvonatoknak köszönhetően jelentősen javul majd a szolgáltatás színvonala a fővárosba vezető váci és ceglédi vonalon,

2023-ig pedig felújítanak 50 vasútállomást a 700-ból.

Ez utóbbiról Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója nyilatkozott az InfoRádióban. "A MÁV minden évben 4-5 milliárd forintot állomásfelújításra fordít, ez folytatódik is. Zuglóban és Kőbányán hamarosan átadásra is sor kerül."

A további fejlesztési tervekről Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója tájékoztatott. "Azt tervezzük, hogy

2025-ig a Budapest-Debrecen vonal menetideje 2 óra alá csökken, Budapest és Miskolc között pedig 1 és háromnegyed óra közelébe."

Ennek ellenére az MSZP és a DK Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatójának lemondását sürgeti.

A cégvezető csütörtökön este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor - illusztráció

Kapcsolódó hang

Aréna-előzetes: amivel a MÁV bekerült a hírekbe
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018