eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vasúti szárnyvonalon közlekedő MÁV Start BZMOT személyszállító szerelvény.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor - illusztráció

Felsorolni sem könnyű, a MÁV mi mindennel kerül be a hírekbe mostanában

Elromlott jegyautomaták, majdnem összeütköző vonatok, késések, járatkimaradások, leszakadó felsővezeték és távozó felső vezető - sokasodnak a problémák a MÁV háza táján. Ugyanakkor tervek is vannak új emeletes vonatokról, felújított állomásokról és rövidülő menetidőkről. Az InfoRádió összegyűjtötte, hogy a vasúttársaság az elmúlt hetekben milyen hírekkel tudott bekerülni a hírekbe, a cég elnök-vezérigazgatója ugyanis csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Szeptember 13-án Pécelen két szerelvény egymásba rohant volna, ha az úgynevezett vonatbefolyásoló berendezés nem állítja meg őket. Az egyik mozdony vezetője ugyanis nem vette figyelembe a továbbhaladást tiltó jelzést. A két vonat végül egymástól 700 méter távolságban fékezett le. A MÁV szerint az utasok nem voltak veszélyben.

Egy másik alkalommal egy szerelvényt tévedésből az úgynevezett tárolóvágányra húztak ki. Ötven utasnak - köztük egy veszélyeztetett terhes nőnek és egy kisgyerekes anyukának - a sínek mentén kellett visszabotladoznia a Nyugati pályaudvarra.

A Hatvan és Budapest között vasútvonal felújítása miatt a pótlóbuszokra átszállított utasoknak egy macskaköves járdán kell végighúzniuk bőröndjeiket, a megállóban pedig olyan kicsi tető van, hogy az alatt nem fér el egy IC összes utasa.

Még ennél is több embernek okozott kellemetlenséget az, hogy szeptemberben meghibásodtak a jegyautomaták és interneten sem lehetett jegyet vásárolni, a Keleti pályaudvaron pedig egész éjszaka nem működött a jegypénztár, mert az egyetlen éjszakás dolgozó megbetegedett Biber Anett szóvivő szerint.

Ez egyedi eset volt, de korábban a Nyugati pályaudvaron is korlátozták a pénztár nyitvatartását, mert a MÁV-nál óriási a munkaerőhiány. Augusztusban 30 vonat nem tudott elindulni, mert nem volt rájuk személyzet.

A Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja, Gyöngyösi Máté szerint a létszámhiány már alapvetően befolyásolja a vasúti szolgáltatás színvonalát.

"Vannak olyan járatok, amelyek kimaradnak emiatt, a pénztárak hamarabb bezárnak, az emberek nem tudnak időben jegyet venni, és a vonatokon sincs elég kalauz"

- mondta.

A vasúttársaság nem ért egyet azzal, hogy a létszámhiány ilyen komoly problémát okoz. "A vonatok leközlekedtetésében nem okoz gondot, hogy folyamatosan keresünk munkatársakat, mert folyamatosan indulnak tanfolyamok, illetve

munkatársaink eldönthetik, hogy vállalnak-e túlórát, jönnek-e plusz szolgálatra, és minden lehetőséget, például a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását is megragadjuk"

- mondta Biber Anett.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke nem ilyen derűlátó. "Az utazóközönség által igényelt személykocsi-állomány nem áll most a MÁV-Start Zrt. rendelkezésére" - mondta, hozzátéve, mintegy 1500 főt kellene fölvenni a társasághoz.

Közben

a MÁV 800 dolgozót keres, főleg jegyvizsgálókat, váltókezelőket, pénztárosokat és felsővezeték-szerelőket.

Az utóbbiakra különösen nagy szükség van, mert a felsővezetékek gyakran leszakadnak, amiről természetesen nem mindig a MÁV tehet. Szeptemberben Kaposváron például egy teherautó tépte le a vonatok továbbhaladását biztosító kábeleket, aztán megállás nélkül továbbhajtott. Máskor viszont a vasúttársaság vagy legalábbis az általa megbízott cég miatt késnek a vonatok. Budapest és Cegléd között például majdnem egy órával hosszabb lett a menetidő, mert a Városliget és Kőbánya között nem haladtak elég gyorsan a pályafelújítással. Szeptemberben a MÁV nemcsak egy felsővezetéket vesztett el, hanem egy felső vezetőt is. Völgyesi Károly általános és műszaki vezérigazgató-helyettes munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, az erről szóló szűkszavú közleményből azonban nem derült ki, hogy távozásának köze van-e a sokasodó meghibásodásokhoz.

Mindazonáltal az elmúlt egy hónapban néhány jó hír is érkezett a MÁV-tól. A társaság bejelentette, hogy mostantól magyarul is kiírja a határon túli állomásneveket, jövőre

az emeletes motorvonatoknak köszönhetően jelentősen javul majd a szolgáltatás színvonala a fővárosba vezető váci és ceglédi vonalon,

2023-ig pedig felújítanak 50 vasútállomást a 700-ból.

Ez utóbbiról Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója nyilatkozott az InfoRádióban. "A MÁV minden évben 4-5 milliárd forintot állomásfelújításra fordít, ez folytatódik is. Zuglóban és Kőbányán hamarosan átadásra is sor kerül."

A további fejlesztési tervekről Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója tájékoztatott. "Azt tervezzük, hogy

2025-ig a Budapest-Debrecen vonal menetideje 2 óra alá csökken, Budapest és Miskolc között pedig 1 és háromnegyed óra közelébe."

Ennek ellenére az MSZP és a DK Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatójának lemondását sürgeti.

A cégvezető csütörtökön este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×