INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

logodi utca

támfal

omlás

vészhelyzet

budavári önkormányzat

nagy gábor tamás

Az előző napon beomlott támfal az I. kerületi Logodi utcában 2019. szeptember 17-én. A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint a Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón közölték: szabálytalan és engedély nélküli építési munka vezetett a támfalomláshoz.

A vészhelyzet mielőbbi elhárítására kötelezték a Logodi utcai telektulajdonost

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán

Veszélyhelyzetet állapított meg az a független statikai vélemény, amelyet a Budavári Önkormányzat rendelt meg a Logodi utca 56-58. szám alatti támfalomlás miatt. A helyhatóság korábban elutasította a kivitelező közterület-foglalási engedélyét.

A Budavári Önkormányzat szeptember 16-án közölte, hogy beomlott a kerületben egy ingatlan támfala. Nagy Gábor Tamás, a városrész fideszes polgármestere akkor arról tájékoztatott, hogy a Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett.

"Olyan nagy mértékű és olyan intenzív földkitermelést végeztek el, hogy egy nagyon veszélyes helyzet alakult ki – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – a szabálytalan munkavégzés következtében még a támfal egy része is ledőlt."

Budapest, 2019. szeptember 17.
Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere és Csány Éva kerületi főépítész az előző napon beomlott támfalnál az I. kerületi Logodi utcában 2019. szeptember 17-én. A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint a Logodi utca 56-58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón közölték: szabálytalan és engedély nélküli építési munka vezetett a támfalomláshoz.
MTI/Balogh Zoltán
Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere és Csány Éva kerületi főépítész a beomlott támfalnál az I. kerületi Logodi utcában. MTI/Balogh Zoltán

Később a kormányhivatal, valamint a közműszolgálalátók bevonásával mérték fel a helyzetet. Ugyanakkor a kivitelező már eleve szabálytalanul járt el az előkészítésnél is.

"Közterületfoglalást kértek, amely engedély ahhoz kellett, hogy a járdát, illetve az utca egyik részét le tudják zárni a nagy munkagépek számára. És valóban, a közterületfoglalási engedélyt arra hivatkozva elutasította az önkormányzat, hogy nincs meg a kellő talajmechanikai és -statikai szakvélemény – ismertette Nagy Gábor Tamás. – Egy ilyen veszélyes munkavégzés előtt körültekintően kell eljárni.

Az elutasító határozat ellenére elkezdték a munkát, a saját kockázatukra.

Az ilyen esetben nyilvánvalóan magát, az engedély nélküli közterületfoglalást is szankcionálni kell, de ennél sokkal súlyosabb az a helyzet, amit ezzel a szakszerűtlen, kapkodó munkavégzéssel előidéztek."

Az I. kerületi önkormányzat azonnal a veszélyhelyzet elhárítására kötelezte a telek tulajdonosát és a kivitelezőt.

A sérült, meglazult mellvéd visszabontását és az alatta lévő földterasz védelmét írta elő, amelyet még a héten el kellene végeznie.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Logodi utcai veszélyhelyzet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018