eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Wikipedia

Hatalmas változások jönnek vasárnaptól

Sok területen hoz változást szeptember elseje az akadémiai kutatóhálózattól egészen a panziókig.

A napi.hu összeszedte a vasárnpai változásokat, ezekből a legfontosabbak:

  • A felsőoktatást szeptember első napjától az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyett a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítja majd, az új helyzetet egy friss kormányrendelet rendezte. Eszerint az ITM vezetője a felsőoktatásért felelős miniszter, míg az Emmi vezetőjéé az oktatás többi része.
  • Augusztus elsejével választották le a kutatóintézeteket az akadémiáról és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezték. Az 13 fős irányító testületbe az MTA és az ITM is delegált tagokat, az elnök Maróth Miklós lett. Az új helyzetet részletező törvény jelentős része szeptember 1-jétől lép hatályba. Vasárnaptól már az ELKH Titkársága gyakorolja a kutatóhelyek feletti irányítószervi jogosítványokat.
  • A fogyasztóvédelmi törvény szeptember elsejétől hatályos módosítása értelmében ezentúl a fogyasztók és a vállalkozók már nem a Budapesti Békéltető Testülethez, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tudnak fordulni bármilyen, az online vitarendezéssel kapcsolatos segítségnyújtásért és tájékoztatásért.
  • Két magániskola is elindul szeptembertől Kelet-Magyarországon. A Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) a Modern Városok Program keretében, 3,3 milliárdos állami támogatásból épült fel. Idén két óvodai és két általános iskolai 1-2. osztállyal indulnak, az első tanévre már 56 tanulmányi szerződéssel rendelkeznek. Az óvodások éves tandíja 2,44 millió forint, az elsősök és a másodikosok után 2,897 millió forintot kell fizetni. Miskolcon a Hell-csoport indítja be szeptembertől az Avalon International Schoolt, amelyet a cég által támogatott alapítvány működtet. Itt a havi tandíj óvodásoknak 120 ezer forint, az iskolásoknak pedig 240 ezer forint
  • A magántanulói státus iránti kérelmekről szeptembertől az Oktatási Hivatal dönt, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak.
  • Augusztus végéig lehet csak beváltani a Bartók Bélával díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket. Ezeket még 1999-ben vonták be, de szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket.
  • Teljes fordulatszámon üzemel szeptember 1-jétől a Magyar Posta Zrt. elektronikus kézbesítési rendszere, amelynek a kifejlesztésére a társaság 2,4 milliárd forint uniós támogatás mellett 1,9 milliárd saját forrást fordított.
  • Az idén januárban meghalt Andy Vajna utóda a filmügyi kormánybiztosi poszton szeptember 1-jétől Káel Csaba lesz, aki továbbra is ellátja a MüPa igazgatói posztját.
  • Magasabb besorolást kaphatnak a fővárosi és a megyei kormányhivatalokban foglalkoztatott kormánytisztviselők, vagyis növekedhet a bérük.
  • A magyarországi szállodákban július 1-jén elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe. Szeptembertől kezdődik az egy hónapos regisztrációs időszak a panziók számára. Majd 2020. január 1-jével a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, tehát a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat majd forgalmi statisztikai adatot.
  • Szeptember elsejéig tart a hajózási főszezon a Balatonon. A Balatoni Hajózási Zrt.(Bahart) személyhajóival a legforgalmasabb napokon akár 20 ezer, az átlagos főszezoni napokon 10-13 ezer utast szállít.
  • A kormány HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. néven az állam 100 százalékos tulajdonában álló társasággá alakítja a 2014 óta a Külgazdasági és Külügyminisztérium keretében működő ügynökséget szeptember 1-től. Ehhez 250 milliót csoportosítottak át a költségvetésben.
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×