eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Borvidékeken értékelik csak igazán a jó kézműves söröket

Magyarország legszebb panorámájú sörfesztiváljaként hirdeti magát a III. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál, amelynek vendégei keserű, gyümölcsös és savanyú sörkülönlegességeket is megkóstolhatnak a hétvégén. A rendezvényt a Sörpanoráma és a Tihanyi Önkormányzat szervezi a Legendás Házban, illetve a mellette lévő tájházban.

A fesztivál három napján 5-6 főzde söreit lehet megkóstolni, de kísérő programok is várják az érdeklődőket: minden este unplugged koncertek lesznek, és sörkulturális előadásokkal is készülnek a szerveznek a szervezők – tájékoztatott Illisz László, az InfoRádió felelős szerkesztője, a Sörpanoráma társtulajdonosa, a fesztivál egyik szervezője.

A szakértő azt javasolja, mindenki bátran vesse bele magát a kézműves sörök világába. Megjegyezte: a kézművessör-forradalom bő tíz éve zajlik a világban és hazánkban is.

„Azt látjuk, hogy egyre értőbb és befogadóbb a közönség”

– fogalmazott Illisz László.

Azzal kezdődött – kezdi a történeti kitekintést a társszervező –, hogy Amerikában újra elkezdték főzni az India pale ale-eket, az IPA-kat, melyek hidegen komlózott, keserű, felső erjesztésű sörök. Ezt a sörfajtát még az angol telepesek honosították meg a gyarmati Indiában. Mivel a komló tartósítja is a sört, ezért – elkerülve a hosszú úton történő romlást – nem a főzés elején adták hozzá, hanem a végén áztatták bele az italba. Az American pale ale-ben, az APA-ban már 3-4 féle komló van.

A szakértő elárulta:

leginkább amerikai nemesítésű komlókat használnak a kézműves sörök készítői.

A keserű söröket kezdik felváltani a gyümölcsös italok, „az ízlés változott”. A nagyüzemek mellett a kis sörfőzdéket is elérte ez a trend. A fesztiválon is kóstolható olyan IPA-alapú sör, melyben 11 féle trópusi gyümölcs van, az utolsó íz, ami a nyelven marad, a keserű.

A legújabb divat azonban a savanyú sör, ami egy patinás fajta, de hazánkban egyelőre viszonylag ismeretlen. Illisz László elmondta: a sörtörténészek szerint eleinte – a fáraók idejében és a 13-14. századi Európában – minden ilyen ital savanyú volt, hiszen akkor még „nem voltak meg azok a patika tisztaságú eljárások”, melyek biztosították volna a sör külvilágtól szeparált útját.

Németalföldi legenda szerint az idős asszony halálos ágyán egy fakanalat hagy fiára azzal a megjegyzéssel, hogy ezzel kell keverni a sört, attól lesz jó. Az öreg kanál faredőiben ugyanis olyan élesztőgomba élt, mely elindította az erjedést.

A Brüsszel mellett készített lambicot nyílt, fából készült kádakban tárolják, így a szabad levegőben élő mikroorganizmusokra bízzák az erjedést.

Illisz László azt is elárulta, hogy amikor Tihanyban elkezdtek sörökkel foglalkozni, kis ellenállást érzékeltek a helyi borászok részéről, de ez mára teljesen feloldódott.

Sőt, a jó borvidékeken kifejezetten népszerűek a kézműves sörök, hiszen a borosok értékelni tudják a kifinomult ízeket.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×