eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A kormány szerint a családok, az ellenzék szerint a leszakadás büdzséjét fogadták el

A kormány szerint ez a családok költségvetése csökkenő adókkal, gazdasági akciótervvel, az ellenzék szerint azonban ez a leszakadás büdzséje, amely nem néz szembe a bér-, a lakhatási és a klímaválsággal, és feléli a jövőt.

A 2020-as költségvetés elfogadása azt mutatja, hogy az országgyűlési képviselők döntő többsége egyetért a családok megerősítésére, az elért gazdaság eredmények megvédésére, az ország biztonságának fenntartására, valamint az adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitika folytatásával - mondta a pénzügyminiszter a parlamenti zárószavazás után Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón az Országházban.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országház Gobelin termében, miután az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését 2019. július 12-én.
MTI/Kovács Attila
Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országház Gobelin termében, miután az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila

Varga Mihály kiemelte: a jövő évi büdzsé lényegében minden területre több forrást biztosít, középpontjában a gyermeket vállaló és nevelő családok állnak, a családvédelmi akcióterv végrehajtásához minden szükséges forrás rendelkezésre áll.

Jövőre a családok támogatása csaknem 2228 milliárd forintra nő, amely így mintegy két és félszerese a 2010. évi összegnek.

Varga Mihály rámutatott: az elfogadott módosító javaslatok tovább növelték az oktatás, a kultúra, a szabadidős tevékenységek és a turisztika támogatására szánt költségvetési forrásokat, miközben nem veszélyeztetik sem a kitűzött, minden korábbinál alacsonyabb 1 százalékos GDP-arányos hiánycélt, sem pedig az államadósság további csökkentését.

Kocsis Máté szerint az elfogadott 2020-as költségvetés és az adócsomag összhangban van azzal a céllal, hogy Magyarország tovább erősödjön, és ezt minden magyar érezze is a mindennapokban.

MSZP: ez a lemaradás büdzséje

A szocialisták országgyűlési képviselője, Korózs Lajos arról beszélt, hogy ártja szerint a nyugdíjasok még inkább leszakadnak a társadalomtól, hiszen a kormány 8,5 százalékos nettó béremelkedéssel számol, míg a nyugdíjakat csak 2,8 százalékkal növeli. Szerinte jövőre a vásárlóerőt nézve még a romániai átlagnyugdíj is meghaladja majd a magyarországit, holott az néhány éve még lényegesen alacsonyabb volt.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hog az MSZP változtatna a nyugdíjemelés számításán: nem csupán az infláció mértékét, hanem a gazdasági növekedést is figyelembe vennék, első lépésben pedig felzárkóztatnák a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat - mondta. A szocialisták emellett sávosan állapítanák meg a nyugdíjprémiumot: az átlag alatti nyugdíjban részesülők magasabb összeget kapnának, 400 ezer forint feletti járadék esetében viszont nem fizetnének nyugdíjprémiumot.

Korózs Lajos szerint probléma van a munkavállalói jogok érvényesülésével is. "Az nem járja, hogy a Suzuki minden magyar jogszabályt felrúg" - fogalmazott az ellenzéki képviselő, és kifogásolta, hogy a multinacionális vállalat elbocsátotta a szakszervezetet alapító munkavállalóját. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai megállapodásokkal "kilóra adta el a munkásokat".

DK: a túlélés büdzséje

Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője még júniusban, a javaslat általános vitájábakor fejtette ki pártja álláspotját, amely szerint ez a semmittevés, a folytatódó politikai propaganda, a túlélés költségvetése, amelyből az derül ki, hogy a Fidesz nem akar közelebb kerülni az európai pénzügyi együttműködéséhez, a kormányoldalon „a hátuk közepére sem kívánják” az euró bevezetését.

Az ellenzéki politikus bírálta a kormány családpolitikáját is, mert szerinte az tévút, nincs pozitív hozadéka.

Magyar Liberális Párt: oktatás és egészségügy helyett foci

Az ellenzéki párt közleményében közölte, elutasítja a Fidesz jövő évi költségvetését, mert az Orbán-kormány pont azokra a válságágazatokra nem gondolt, melyeknek a leginkább szükségük lenne plusz forrásokra: az oktatásra, az egészségügyre és a szociális ellátórendszerre. Ezek azok az ágazatok, melyekre a 2020-as költségvetés szerint a közel 5 százalékos GDP-növekedés ellenére arányaiban kevesebbet fog fordítani az Orbán-kormány. Emiatt Magyarország még jobban le fog maradni régiós versenytársaihoz képest a jövőben.

Miközben oktatásra kevesebb jut, a Rogán Antal vezette propagandahivatal közel 200 millió forinttal többet költhet gyűlöletkeltésre és az emberek félrevezetésére. Százmilliókkal több pénzt kap a történelemhamisító Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatala, és a Nemzeti Futball Akadémia is - áll a közleményben.

Párbeszéd: ez az átverés költségvetése

Szabó Timea a Párbeszéd képviseletében szintén az általános vitában kifogásolta egyebek között azt, hogy alig változik az egészségügyi költségvetés helyzete. Szerinte reálértékben az oktatás a legnagyobb vesztese a büdzsének, ameéy Budapest-ellenes, kiszipolyozze a fővárost. Teljesen felesleges beruházásokra adnak pénzt az egészségügy, az oktatás helyett - mondta az ellenzéki politikus.

LMP: ez a jövő felélése

Csárdi Antal, a párt vezérszónoka az általános vitában beszélt arról, hogy jövőre kevesebb pénz jut a környezetvédelmre, a klímaváltozás megfékezésére, az oktatásra, de több pénzt kapnak a multik. A párt szerint a 2020-as költségvetés nem néz szembe a bér-, a lakhatási, a klímaválsággal, nem segíti az egyszülős családokat, a devizahiteleseket, valamint az életkezdés nehézségével birkózó fiatalokat, nem teszi működőképessé az egészségügyet, nem fejleszti az oktatást, nem teremt élhető időskort a nyugdíjasoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×