eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin
A 2020. évi költségvetés zárószavazásának eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 12-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Új szemléletet tükröz a kormány lépése

A pénteken elfogadott 2020-as költségvetés egyik legfontosabb jellemzője a hiányszám. A kormány ugyanis a korábbi terveit felülvizsgálva 1 százalékos hiánycélt tűzött ki, ez pedig komoly fordulat a korábbi évekhez képest – mondta az InfoRádiónak Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

A magyar viszonyokhoz képest egyedülálló az 1 százalékos, jövő évre kitűzött költségvetési hiánycél, ennyire alacsony ugyanis még nem volt, amennyiben ez összejön, emelte ki Csiki Gergely az InfoRádiónak nyilatkozva.

A másik különlegessége a jövő évi költségvetési hiánycélnak, hogy amennyiben a kormány nem költi el a rendelkezésre álló szabad tartalékot, akkor ez kioltja majd a költségvetés hiányát, és

nullás lehet a jövő évi büdzsé,

tette hozzá az elemző.

"Nyilvánvalóan ez nehéz lesz, mert általában a szabad tartalékokat a kormány előszeretettel költi el, de amennyiben ennek egy részét zárolja negyed évre, amit az MNB is javasol, akkor könnyedén előfordulhat, hogy jövőre nem lesz költségvetési hiány" – mutatott rá a Portfolio munkatársa.

De az is ritkaság, jegyezte meg meg Csiki Gergely, hogy a kormány – hosszú évek után – most

nem emelte az adott év hiánycélját tovább, hanem csökkentette.

Jó pár évvel ezelőtt 1,5 százalékot tűzött ki célul, ennek fényében ez az 1 százalékos hiánycél ambiciózusabb.

Az, hogy szufficites legyen a költségvetés, illetve

az 1 százalékos költségvetés teljesen új szemlélelet tükröz,

mondta Csiki Gergely. 2016-ban volt egy 1,5-1,6 százalék környéki költségvetési hiány, ami a legalacsonyabb volt az eddigi évtizedekben, a mostani ahhoz képest is javulást jelentene, ismételte meg.

A jelenleg rendelkezése álló kitekintő alapján 2023-ban lesz 0 százalék a költségvetés egyenlege, ezt követően válhat reálissá a kormányfő vállalása, amit később a pénzügyminiszter is megerősített, a többletes büdzsé, mondta a Portfolio munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×