INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

költségvetés

2020

csiki gergely

Megvan, mire kellhet a kormánynak a gigantikus költségvetési tartalék

Megvan, mire kellhet a kormánynak a gigantikus költségvetési tartalék

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A jövő évi költségvetés 4 százalékos GDP-növekedéssel és 2,8 százalékos inflációval számol. A büdzsé azonban jelentős tartalékot is elkülönít arra az estre, ha ez az ambiciózus növekedési cél nem teljesülne - mondta az InfoRádióban a Portfólió.hu elemzője, Csiki Gergely.

Ambiciózusnak mondható a 4 százalékos GDP-növekedési előrejelzés a korábbi piaci várakozások és a nemzetközi intézetek véleményének fényében - vélekedett az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfólió.hu elemzője, aki szerint emiatt határozott meg a korábbiakhoz képest is jelentős költségvetési szabadtartalékot a kormány.

"A 2,8 százalékos jövő évi inflációs várakozás is visszafogottnak mondható, elég, ha csak a Magyar Nemzeti Bank 3,3 százalékos pénzromlási várakozását nézzük 2020-ra"

- tette hozzá a szakértő.

Hogy mi veszélyeztetheti a 4 százalékos növekedési célt, arról Csiki Gergely azt mondta, adódhatnak külső tényezők, például a német gazdaság lassulása ilyen.

"Emiatt döntött a kormámy a gazdaságvédelmi akciótervnek nevezett intézkedéscsomagról, aminek a legjelentősebb tétele, a szociális hozzájárulási adó csökkentése már ismert volt a hatáves bérmegállapodás keretében" - mutatott rá Csiki Gergely.

Arra az esetre, ha folytatódik a magyar növekedés elszakadása a némettől,

a kormány egy "pufferrel" készül a belső fogyasztás és a beruházások növekedése segítségével,

mostanában ezek hajtják a költségvetés növekedését, és ebben Csiki Gergely szerint jövőre sem várható változás, 2000 milliárd forintnyi állami beruházás körvonalazódik 2020-ra.

A fogyasztás pedig az áfabevételekben és a fogyasztási típusú adó bevételeiben csapódik le.

"Tovább támogatja ezt a kedvező tendenciát a foglalkoztatás bővítése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése; minél többen dolgoznak, annál magasabb az szja-bevétel aránya, és a járulékbevételek is annál erőteljesebben folynak be a költségvetésbe" - vélekedett Csiki Gergely.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

2020-as költségvetés GDP, infláció - Csiki Gergely
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018