eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
CashCube pénztárgépek az újonnan felavatott budaörsi összeszerelő üzemben 2014. április 29-én. Megkezdődött a magyar fejlesztésű on-line pénztárgép-család három típusának összeszerelése a Tekinvest Holding Kft. és az LA Pénztárgép Kft. közös, ezer négyzetméteres új budaörsi gyártócsarnokában.
Nyitókép: Marjai János

Keményen éreztetik hatásukat a kormány intézkedései

Minden főbb adónem esetében lényeges bővülésre számít a 2020-as költségvetés – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Csiki Gergely azt is elmondta, hogy a gazdaságfehérítő intézkedéseknek már idén is jelentős volt a bevételekre gyakorolt hatása.

Nem csak a fogyasztási adókra, hanem a lakosság befizetéseire is nagyon számít a kormány a jövő évi büdzsé tekintetében, emelte ki Csiki Gergely az InfoRádiónak nyilatkozva. Az elemző szerint további gazdaságfehérítő intézkedések is várhatók, melyekre szükség is lesz ahhoz a látványos növekedéshez, amit a kormány vár, ezek ismertetése azonban egyelőre várat magára.

A kormány gazdaságfehérítő intézkedéssorozata 2014-re vezethető vissza, az elmúlt 5 évben folyamatosan javult és fehéredett a gazdaság. Ez, becslések szerint,

több száz milliárd forint bevételt jelentett,

- mondta a Portfolio munkatársa. Példaként említette a múlt év közepén életbe lépett online számlarendszert, amely 200 milliárd forinttal gyarapította az államkasszát azon felül, amit indokolt volna az infláció és a fogyasztás növekedése, ez a lendület pedig az idei évben is folytatódott – mutatott rá a szakértő.

A jövő évi költségvetéseben két nagy program szerepel: a családvédelmi akcióterv, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv. Utóbbi keretében

több, kisebb mértékű és célzott adócsökkentés várható,

ilyen például a kisvállalati adó kulcsának a csökkentése 13-ról 12 százalékra, a reklámadó mértéke 0 százalék lesz átmenetileg, a kereskedelmi szállásszolgáltatás áfakulcsa 18-ról 5 százalékra csökken, de fontos, hogy nő a kistelepüléseken építkezők és felújítók számára az áfavisszatérítés mértéke is.

Rejt némi kockázatot

A családvédelmi akciótervre összességében 162 milliárd forint támogatást irányzott előre a kormány, az azonban, hogy a keretösszeg felülről nyitottság, Csiki Gergely szerint kockázatot is rejt magában, hiszen az idei évben, néhány hét leforgása alatt az igénylések mértéke már megközelítette ezt. A kormánynak lehetősége van átcsoportosítania a szabad tartalékokból, ennek összege 478 milliárd forint a jövő évre nézve, azonban, hogyha több kockázatot kellene kezelnie jövőre, a kormány nehéz helyzetbe kerülne, tette hozzá a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×