eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 4-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szeptemberben folytatódhat a jogállamisági eljárás

Az igazságügyi tárca várományosa minél hamarabb szeretné lezárni a vitát. Az unió soros elnökségét adó Finnország jelezte, hogy fontosnak tartja a közösség demokratikus alapértékeinek betartását.

A Népszava úgy tudja, hogy

szeptemberben hallgatják meg Magyarországot a hetes cikkely szerinti eljárás keretében

az Általános Ügyek Tanácsában. Ennek a testületnek a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei a tagjai.

Az eljárás tavaly szeptemberben kezdődött, és a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja.

Magyarország szeretné lezárni ezeket a vitákat – ezt Varga Judit leendő igazságügyi miniszter, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára mondta, amikor a parlament szakbizottságai meghallgatták a terveiről.

"Javasolnánk, hogy a tagállami és jogállamisági viták helyett, az egymásra mutogatás helyett az egész közösség sikerét a külvilágban erősítenénk, és pozitív agendára, pozitív napirendre fókuszálnánk. Legyen az a fejlesztéspolitika, a határok külső védelme, Európa gazdasági megerősítése, versenyképességének a megerősítése" – sorolta a tárca várományosa.

Július elsejétől a finnek vették át az uniós soros elnökségét, és már jelezték, hogy számukra nagyon fontos a jogállamiság kérdése. Számunkra is – reagált a magyar kormány nevében Varga Judit, aki miniszterként is fel kíván lépni a kettős mérce európai alkalmazása ellen.

"A tíz újonnan csatlakozó tagország megtanulta a szabályokat – ahogyan az a nagykönyvben, a szerződésekben meg van írva – alkalmazni. És, amikor a gazdasági érdekeink érvényesítése érdekében ezeket megfelelően alkalmazzuk, akkor

sokszor mások, a régebbi tagállamok jogállamiságot kiáltanak, hiszen a szabályrendszer kezd a mi érdekünkben is működni.

Ennek sajnos sokszor voltunk tanúi, akár a kiküldött munkavállalók irányelve kapcsán. Ne legyen büntetendő és politikai hadjárat alanya olyan tagállam, amely nem a bevett receptet alkalmazza a gazdaságpolitikában. Legyen meg az a szabadság, hogy mindenki a saját országának a specialitásai alapján tudja meghatározni a gazdaságpolitikáját" – tette hozzá a politikus.

A miniszterjelölt a távirati irodának megerősítette, hogy a Magyarországgal szembeni eljárás következő meghallgatására szeptemberben kerülhet sor. Magyarország kész minden felmerülő aggályra részletes választ adni, és bebizonyítani, hogy rendben működik az ország – mondta Varga Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×