INFORÁDIÓ 
2019. október 14. hétfő
Helén

jogállamisági eljárás

varga judit

kettős mérce

európai bizottság

gazdaságpolitika

Budapest, 2019. július 4. Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 4-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Szeptemberben folytatódhat a jogállamisági eljárás

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az igazságügyi tárca várományosa minél hamarabb szeretné lezárni a vitát. Az unió soros elnökségét adó Finnország jelezte, hogy fontosnak tartja a közösség demokratikus alapértékeinek betartását.

A Népszava úgy tudja, hogy

szeptemberben hallgatják meg Magyarországot a hetes cikkely szerinti eljárás keretében

az Általános Ügyek Tanácsában. Ennek a testületnek a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei a tagjai.

Az eljárás tavaly szeptemberben kezdődött, és a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja.

Magyarország szeretné lezárni ezeket a vitákat – ezt Varga Judit leendő igazságügyi miniszter, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára mondta, amikor a parlament szakbizottságai meghallgatták a terveiről.

"Javasolnánk, hogy a tagállami és jogállamisági viták helyett, az egymásra mutogatás helyett az egész közösség sikerét a külvilágban erősítenénk, és pozitív agendára, pozitív napirendre fókuszálnánk. Legyen az a fejlesztéspolitika, a határok külső védelme, Európa gazdasági megerősítése, versenyképességének a megerősítése" – sorolta a tárca várományosa.

Július elsejétől a finnek vették át az uniós soros elnökségét, és már jelezték, hogy számukra nagyon fontos a jogállamiság kérdése. Számunkra is – reagált a magyar kormány nevében Varga Judit, aki miniszterként is fel kíván lépni a kettős mérce európai alkalmazása ellen.

"A tíz újonnan csatlakozó tagország megtanulta a szabályokat – ahogyan az a nagykönyvben, a szerződésekben meg van írva – alkalmazni. És, amikor a gazdasági érdekeink érvényesítése érdekében ezeket megfelelően alkalmazzuk, akkor

sokszor mások, a régebbi tagállamok jogállamiságot kiáltanak, hiszen a szabályrendszer kezd a mi érdekünkben is működni.

Ennek sajnos sokszor voltunk tanúi, akár a kiküldött munkavállalók irányelve kapcsán. Ne legyen büntetendő és politikai hadjárat alanya olyan tagállam, amely nem a bevett receptet alkalmazza a gazdaságpolitikában. Legyen meg az a szabadság, hogy mindenki a saját országának a specialitásai alapján tudja meghatározni a gazdaságpolitikáját" – tette hozzá a politikus.

A miniszterjelölt a távirati irodának megerősítette, hogy a Magyarországgal szembeni eljárás következő meghallgatására szeptemberben kerülhet sor. Magyarország kész minden felmerülő aggályra részletes választ adni, és bebizonyítani, hogy rendben működik az ország – mondta Varga Judit.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Szeptemberben folytatódhat a jogállamisági eljárás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018