INFORÁDIÓ 
2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Zelma

varga judit

aréna

ursula von der leyen

Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én.

Varga Judit: nincs liberális megfelelési kényszere Ursula von der Leyennek

Infostart / InfoRádió

Új idők köszöntenek be Európában, mert egy biztató, reményteli, nem pártpolitika mentén felálló többség választotta meg az Európai Bizottság új elnökét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Judit igazságügyi miniszter.

Megválasztották az Európai Bizottság elnökévé a német védelmi minisztert. Hogy szűk többséggel-e vagy megfelelővel, arról az uniós területért is felelős új igazságügyi miniszter, Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában szerdán elmondta, "éppen megfelelő úgy, ahogy történt".

"Nagyon fontos, hogy az a felállás, amiben az európai állam- és kormányfők megállapodtak, az abban a formában át is ment a parlamenten. Ez fontos a V4-ek európai szerepe szempontjából is,

nem lehetett a megkerülésünkkel csak a szocialista és néppárti többségre építeni, és jól mutatja a helyzet azt is, hogy a régi receptek nem működnek; új idők köszöntenek be Európában" - fogalmazott Varga Judit.

Arról, hogy milyen típusú EB-elnököt tartana jónak a magyar kormány, a miniszter elmondta, "a legfontosabb, hogy értse Közép-Európát".

Rámutatott, 9 fős többség állt a szavazáskor Ursula von der Leyen mögé, a Fidesz pedig 13 szavazattal járult hozzá a sikerhez, tehát kimondható az, hogy a magyar kormánypárt nélkül nem lehetett volna megválasztani a német politikust az Európai Bizottság elnökévé.

Szerinte a többség kérdésében mostantól nem csak pártpolitika fog dönteni, hanem ügyek mentén lehet felsorakozni.

"Az első beszédéből is azt szűröm le, hogy eljutottak hozzá a mi üzeneteink. Ez elsődleges, hiszen a Fidesz egy olyan elnököt támogatott, akivel végrehajtható az, amire a magyar választók felhatalmazást adtak a képviselőinknek: erős, egymást tiszteletben tartó nemzetek Európáját szeretnénk.

Az illegális migráció ellen határozott fellépést kíván, a külső határok védelmére ígéretet tett,

egy ilyen politikát akar érvényesíteni" - mondta el.

Varga Judit nem látja, hogy Ursula von der Leyenen megfelelési kényszer volna a liberálisok felé, sokkal racionálisabb megközelítést lát rajta, ami szerinte biztató a magyaroknak.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Aréna előzetes - Varga Judit
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018