INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

kis-balaton

vízügy

innovációs és technológiai minisztérium

Naplemente a Kis-Balatonnál, a Kányavári szigetnél, Balatonmagyaród közelében 2015. január 15-én.

Nagy fejlesztés a Kis-Balatonnál

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Teljessé vált a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer, amelynek utolsó elemét, a Marótvölgyi öblözetet Somogysámson és Sávoly határában adták át.

Mivel a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere egy duzzasztott tér, ezért nagyon sok szivárgó víz van benne, ami belvizeket is okozott a térségben.

A kismaróti vízrendszer lényege, hogy ezeket a vizeket nem engedi a szántóföldekre - és így azokat mentesíti a belvízkároktól -, hanem összegyűjti és bevezeti a vízrendszerbe. Ha pedig szárazság van, ezen a rendszeren keresztül a környező csatornák vízpótlása is megoldható.

Ez a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének utolsó eleme, így teljessé vált a fejlesztés - mondta el az InfoRádióban Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak az öblözetet érintő közös, 2,3 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjében töltések, hidak, zsilipek épültek, továbbá csatornákat kotortak ki.

A Kis-Balaton teljes vízrendszere a Balaton vízminőségének egyik fő garanciája,

ugyanis ez szűri ki a meghatározó Zala folyón érkező szennyeződéseket és a Balaton számára káros vizeket - hangsúlyozta a fontosságát Láng István.

Ezt a vízvédelmi rendszert az 1980-as években kezdték kiépíteni. Először a Hídvégi-tavat töltötték fel, utána a Fenéki-tavat és az ingói berket. Ez egy komplex rendszer, sok pénz és hosszú idő kellett a kialakításához - foglalta össze az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Nyitókép: MTI/Varga György

Kapcsolódó hang

Kis-Balaton vízvédelmi rendszer - Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018