eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Milliárdos károk a villámárvíz után, néhol még most is a tűzoltókra várnak

1100 tűzoltói beavatkozásra volt szükség múlt szerda óta a viharok miatt, a "sláger" a vízszivattyúzás volt. A biztosítókhoz közben több ezer kárbejelentés érkezett beázások és villámárvíz miatt.

Múlt hét szerda óta összesen 1100 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharos időjárás miatt. A legtöbb esetben, az esetek mintegy 50 százalékában vízszivattyúzáshoz hívták a tűzoltókat.

Mint Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, a hirtelen lezúduló eső a települések mélyebb részein hirtelen felgyülemlett, helyenként villámárvíz alakult ki, pincék,

aluljárók teltek meg vízzel, utóbbi történt például Szolnokon is, ahol egy aluljáró egy időre teljesen eltűnt, a behajtó autókat tűzoltóknak kellett kihúzni.

"Nagyon fontos, hogy ha autóval vagyunk, és egy nagy vihar közeleg, hömpölygő vízen kell áthajtani, próbáljunk más útvonalat választani, mert csak az autónkat tesszük tönkre" - figyelmeztetett Mukics Dániel.

A tűzoltói beavatkozások 43 százaléka kidőlt fáknál, ledőlt ágaknál történt. "Nagyon sok helyen autóra, járdára, úttestre, illetve egy helyen autópályára dőlt fa, miután a szél kicsavarta azt. Olyan is volt, hogy

kerítésre, lakóházra, elektromos vezetékre dőltek fák, törtek rá faágak, volt, ahol a vasúti közlekedés lehetetlenült el"

- sorolta a szóvivő.

Mint rámutatott, ezeket a helyzeteket leginkább úgy lehet elkerülni, ha a kertben lévő növényzetet folyamatosan vizsgáljuk, és ha egy ág vagy fa korhadt, nem az évszaknak megfelelő jelleget mutatja, akkor vágni kell.

Hevesben és Borsodban közben még hétfőn is dolgoznak a tűzoltók, a legtöbb helyen családi házak pincéjéből történő szivattyúzásra várnak a lakók,

de Mukics beszámolója szerint 99 százalékban már felszámolták a hétvégi viharkárokat.

Arra még felhívta a figyelmet, hogy ha villámlás van, az autó például jó menedékhely, egyetlenegy szabály van: az autón belül fém részhez ne érjünk. Ha otthon vagyunk, a konyhai kisgépeket húzzuk ki a falból, mert ha villám csap a házba vagy a közelébe, az áram alatt lévő tárgyak tönkremennek.

Június 15. és 23. között több ezer viharkár-bejelentés érkezett a biztosítókhoz is. Mint az InfoRádiónak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője elmondta,

százmilliós nagyságrendben különítettek el összegeket a társaságok.

"Még az elején vagyunk, sokan még az elsődleges kárelhárítással foglalkoznak, csak utána tesznek majd bejelentést, a korábbi gyakorlat alapján ez várható" - mutatott rá Lambert Gábor.

Mint emlékeztetett,

tavaly júniusban szintén volt egy viharos időszak, akkor 18 és fél ezer bejelentés érkezett, a kárigény pedig megközelítette a 2 milliárd forintot.

A gyors bejelentéseknél és kisebb összegeknél a biztosítók megpróbálnak azonnal téríteni, az összetettebb esetekben van szükség kárfelmérésre, becslésre. A hétvégére már rendelkezésre fognak állni a mostani vihar számai, amiket elsősorban a beázások és a villámárvizek hoztak össze, a villámkárok ezúttal kisebbek lehetnek - mondta Lambert Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×